Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peres byl zločinec, tvrdí Hamas. Palestinský prezident jeho smrt označil za ztrátu

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Gaza - Zatímco většina světa truchlí kvůli smrti někdejšího izraelského prezidenta Šimona Perese, palestinské radikální hnutí Hamas vyjádřilo nad jeho dnešním úmrtím radost. Exprezidenta skupina označila ta zločince.

Hamas je Spojenými státy a mnoha dalšími zeměmi považován za teroristickou organizaci. Hamas vznikl jako odnož Muslimského bratrstva a jedním z bodů jeho charty je zničení Izraele. V roce 2007 radikálové ovládli Pásmo Gazy.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který podporuje vytvoření palestinského státu vedle Izraele označil Peresovu smrt za velkou ztrátu pro region. Zda se Abbás zúčastní exprezidentova pátečního pohřbu, není jasné.

Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí agentuře AP řekl, že „Palestinci jsou šťastní, že zemřel zločinec, který způsobil prolévání jejich krve".

„Šimon Peres byl posledním zbývajícím izraelským představitelem, který stál u počátku okupace. Jeho smrt je ukončením jedné etapy v historii této okupace a začátkem nové fáze slabosti," dodal Zuhrí.

Témata:  Simon Peres HAMÁS Palestina

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy