Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili odstoupil z funkce oděského gubernátora, buduje novou stranu

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Kyjev - Michail Saakašvili v pondělí odstoupil z funkce oděského gubernátora a dnes oznámil, že vytvoří novou politickou stranu. Bude také usilovat o vypsání předčasných parlamentních voleb na Ukrajině. Řádné volby jsou v zemi plánovány na rok 2019.

"Vytvoříme novou, široce založenou politickou sílu," konstatoval dnes na tiskové konferenci Saakašvili. Cílem strany bude podle něj výměna politické elity na Ukrajině a uspořádání předčasných parlamentních voleb.

Saakašvili stál v letech 2004-2013 v čele Gruzie a proslul úspěšným prosazováním protikorupčního programu. Po odchodu z funkce mu prezident Petro Porošenko loni v květnu nabídl úřad gubernátora významné Oděské oblasti na jihu Ukrajiny.

Saakašvili ale od počátku působení na Ukrajině poukazoval na nečinnost kyjevských úřadů v boji s úplatkářstvím. Stále víc začal z odpovědnosti za neuspokojivý stav obviňovat přímo Porošenka. V pondělí při oznámení rezignace prohlásil, že Porošenko podporuje v Oděse "kriminální klan vrahů" a další "klan korupčníků".

 

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy