Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Himálaji zahynul ruský extrémní parašutista, zřítil se z hory Ama Dablam

himaláje
himaláje
Foto: Dave Hart

Káthmándú - Rus Valerij Rozov, (52) který se věnoval base jumpingu, v sobotu zahynul při nehodě v Himálajích. Neštěstí se stalo v oblasti Mount Everestu, když se pokusil o seskok z hory Ama Dablam vysoké 6812 metrů.

Rozov chtěl seskočit z nejvyšších hor všech sedmi kontinentů. Je prvním člověkem, který zdolal 2931 metrů vysokou horu Mount Ulvetanna a seskočil z ní.

"Zahynul v sobotu. Vyslali jsme vrtulníky a snažíme se přivézt tělo," řekl agentuře AFP šerpa Mingam Gelu z klubu sedmi vrcholů, který expedici organizoval. Okolnosti Rozovova zřícení nejsou jasné.

Base jumping je extrémní forma parašutismu, při které se skáče z vysokých budov či skalisek. Skokani jsou ve speciálních kombinézách, jež jim umožňují klouzat vzduchem. Měl ji na sobě také Rozov. Až v blízkosti země milovníci tohoto sportu otvírají padák pro bezpečné přistání.

Témata:  Himaláje neštěstí adrenalinový sport

Aktuálně se děje

12. června 2024 16:20

Rychlík stihl zastavit před srážkou v Pardubicích. Strojvedoucí si uvědomil omyl

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy