Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní pohřeb exprezidenta Kováče proběhne 13. října

Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - Státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče proběhne ve čtvrtek 13. října. V ten den od 08:00 do 17:00 SELČ bude země také držet státní smutek. Prozatím není jasné, kdo se smutečního obřadu zúčastní za Českou republiku.

O zorganizování státního pohřbu a vyhlášení státního smutku rozhodla slovenská vláda už ve čtvrtek, kdy ale ještě přesný termín nebyl stanoven.

S prvním prezidentem SR se veřejnost bude moci rozloučit ve středu na Bratislavském hradě. Tam se o den později uskuteční také první část státního pohřbu. Z hradu se pak smuteční průvod s rakví přesune do Prezidentského paláce, v katedrále svatého Martina zase bude zádušní mše za zesnulého.

Kdo na Kováčově pohřbu zastoupí Českou republiku, zatím nebylo rozhodnuto. "Tuto otázku aktuálně řešíme," sdělil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Témata:  Michal Kováč Slovensko

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy