Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko vystaví rakev s pozůstatky Kováče na Bratislavském hradě

Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - Rakev s pozůstatky bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče bude dnes odpoledne vystavena na Bratislavském hradě, kde se s prvním prezidentem po vzniku samostatného státu v roce 1993 bude moci rozloučit veřejnost. Kováč zemřel minulý týden ve věku 86 let na selhání srdce.

Na hradě ve čtvrtek také začne státní pohřeb, který Slovensko vypraví Kováčovi jako prvnímu politikovi od rozpadu Československa. Jeho součástí bude smutečný průvod, vojenské pocty i zádušní mše. Posledního rozloučení s Kováčem se zúčastní mimo jiné český prezident Miloš Zeman.Funkční období Kováče v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. Před rozdělením Československa zastával Kováč funkci předsedy Federálního shromáždění.

Témata:  Michal Kováč Slovensko SR Bratislava

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy