Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kováč bude pohřben se státními poctami. Slovensko vyhlásí státní smutek

Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava – Někdejší slovenský prezident Michal Kováč bude pravděpodobně pohřben ve čtvrtek, Slovensko mu vystaví státní pohřeb. Vyhlášen také bude státní smutek.

V den pohřbu prezidenta, který stál v čele země jako první hlava státu po vzniku samostatného Slovenska v roce 1993, bude v zemi platit státní smutek. Na mimořádné schůzi o tom dnes podle premiéra Roberta Fica rozhodla slovenská vláda.

Po dobu státního smutku jsou na Slovensku podle zákona státní vlajky spuštěny na půl žerdi a mimo jiné platí omezení pro provozování hazardních her.

Na státní pohřeb by měli být pozvání i představitelé jiných zemí. „Není úlohou vlády rozhodnout o termínu konání pohřbu, protože musí dojít k dohodě mezi státní komisí a příslušníky rodiny pana prezidenta. Mohu naznačit, že nejčastěji zmiňovaný termín je 13. říjen," dodal Fico.

Slovensku kondolovali mimo jiné český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Slovenská prezidentská kancelář v sídle úřadu nynější hlavy státu Andreje Kisky vystavila kondolenční knihu, která bude veřejnosti přístupná i v dalších dnech. Vlajky v prezidentském paláci byly již dnes staženy na půl žerdi.

Kováč zemřel ve středu na selhání srdce. Někdejšímu slovenskému prezidentovi, kterého léta trápila Parkinsonova choroba, bylo 86 let.

Témata:  Michal Kováč Slovensko státní pohřeb

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy