Národní rozpočtová rada

Alena Schillerová

Schillerová: Doporučení rozpočtové rady nejsou nyní vhodná a udržitelná

Domov

Národní rozpočtovou radou doporučovaná konsolidace za horizont funkčního období úřadující vlády není vhodná, protože bez širokého a stabilního celospolečenského konsenzu je dlouhodobě neudržitelná. V reakci na dnes zveřejněnou zprávu Národní rozpočtové rady o udržitelnosti veřejných financí to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ilustrační foto

Důchodci by měli dostat příspěvek 5000 korun, návrh schválila vláda

Domov

Starobní důchodci i lidé s invalidní či pozůstalostní penzí mají v prosinci dostat příspěvek 5000 korun. Návrh zákona dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Aby norma začala platit, musí ji projednat Parlament a podepsat prezident. Příspěvek by mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Rozpočet to má letos stát zhruba 14,5 miliardy korun.

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Co bude s důchody? Rozpočtová rada ztrhala návrh reformy

Domov

Návrhy reformy penzí ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) nepředstavují zatím systémové řešení, díky němuž by byly důchody v Česku do budoucna udržitelné. Změny penzí by se neměly provádět bez reformy příjmů a jejich zajištění, posílit by se mělo i spoření na stáří. Uvedla to Národní rozpočtová rada (NRR). Podle ní by plánované rozdělení nynějšího veřejného důchodového pilíře na dva mělo ale i své výhody. Systém by byl srozumitelnější a otevřel by se prostor pro snížení daňového zatížení práce.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy