Články k tématu: válka na Ukrajině

Macron se obává, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03. 09:33

Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku" zapotřebí provést pozemní operace zaměřené proti ruským silám. Iniciativu se však probrat nechystá, uvedl v rozhovoru pro deník Le Parisien.

Macron varuje před možností ruského vítězství na Ukrajině

15.03. 10:48

Vítězství Ruska na Ukrajině "by snížilo důvěryhodnost Evropy na nulu", prohlásil ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron.

Počet zabitých či zraněných ruských vojáků na Ukrajině podle rozvědky přesáhl 350.000

14.03. 21:57

Západní zpravodajské služby odhadují, že počet ruských vojáků zabitých nebo zraněných na Ukrajině již přesáhl 350.000. Dnes to uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

reklama

Biden apeluje na Kongres kvůli pomoci Ukrajině. Rusko se tam nezastaví, varoval

13.03. 11:22

Prezident USA Joe Biden varoval v úterý na setkání s polskými lídry ve Washingtonu, že Rusko se na Ukrajině nezastaví. Vyzval americký Kongres, aby schválil životně důležitou vojenskou pomoc pro Kyjev v jeho boji proti ruské invazi.

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dosáhli dalšího územního zisku

12.03. 17:44

Ruské ozbrojené síly údajně dobyly vesnici Nevelské v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, což je další z územních zisků, kterých Moskva nedávno dosáhla. Tuto informaci zveřejnilo ruské ministerstvo obrany v úterý.

Vojáci zemí NATO jsou už aktivní na Ukrajině, tvrdí polský ministr

11.03. 21:50

Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorskiho jsou vojáci zemí NATO již aktivní na Ukrajině. Neuvedl ale konkrétní státy, jejichž vojáci tam mají válčit proti Rusku. Uvedl to server Onet.pl.

Ruská ofenziva u Avdijivky ztrácí dynamiku. Ukrajinci vytvořili novou obranu

10.03. 10:42

Postup ruských okupantů u Avdijivky na východě Ukrajiny přichází po předchozích územních ziscích o dynamiku, napsal americký deník New York Times. Ukrajinci podle listu poslali do oblasti posily, Rusové navíc musí útočit na otevřených prostorech, kde nejsou kryti.

Papež František vyzval Ukrajinu, aby se odvážila vyvěsit bílou vlajku

09.03. 20:20

Papež František vyzval Ukrajinu, aby měla odvahu vyvěsit "bílou vlajku" a jednat o ukončení války s Ruskem, která následovala po rozsáhlé invazi Moskvy před dvěma lety a která si vyžádala už desetitisíce obětí.

Američané se reálně zabývali hrozbou ruského jaderného útoku na Ukrajině

09.03. 17:46

Američané se na konci roku 2022 reálně připravovali na případný ruský jaderný útok na Ukrajinu, uvedla americká zpravodajská televize CNN s odvoláním na dva vysoké představitele administrativy prezidenta Joea Bidena. Obavy se podle nich nezakládaly jen na hypotézách, vycházely z analýz či poznatků…

Rusové mohou válčit ještě nejméně dva roky. Pomáhají ceny ropy

07.03. 09:45

Litevské zpravodajské služby tvrdí, že vysoké ceny ropy, obejití sankcí a státní investice poskytují Rusku dostatek finančních prostředků na pokračování boje na Ukrajině s intenzitou minimálně další dva roky.

Zelenskyj podle Bílého domu nežádal o nasazení zahraničních vojáků

06.03. 11:35

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nikdy nepožádal o nasazení západních vojenských jednotek na Ukrajině pro boj proti ruské invazi. V úterý to uvedl Bílý dům.

Peskov si uniklý rozhovor vyložil po svém. Ukazuje prý na zapojení Západu

04.03. 16:05

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova publikovaný rozhovor důstojníků německé armády o možnostech útoku Ukrajiny na cíle v Rusku ukazuje na přímé zapojení západních spojenců do konfliktu. Uvedla to televize RTL.

V Oděse nepřežilo dronový útok 12 lidí, záchranná operace skončila

04.03. 09:48

Ukrajinští záchranáři ukončili v neděli pátrací operace po útoku dronem na bytový dům ve městě Oděsa. Našli čtyři další těla a celkový počet zabitých tak stoupl na 12.

Rusové už přišli o více než 350 tisíc vojáků, tvrdí Británie

03.03. 22:06

Únor, během kterého si svět připomněl druhé výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu, byl pro vojsko agresora nejkrvavějším měsícem během dosavadního průběhu války. Vyplývá to z odhadů britských tajných služeb.

Rusové v noci zaútočili na jihoukrajinské město Oděsa

02.03. 16:42

Rusové v noci na sobotu zaútočili na jihoukrajinské město Oděsa. Mezi několika mrtvými je také tříměsíční dítě. Administrativa oblasti na jihu Ukrajiny vyhlásila neděli 3. března za den smutku. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

Fiala ve Sněmovně popřel, že by Evropa plánovala nasazení vojáků na Ukrajině

01.03. 15:18

Evropské země se nechystají poslat vojáky na Ukrajinu, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v rámci čtvrtečních interpelací v Poslanecké sněmovně. Odpovídal na dotaz, který vyplýval z předchozích slov francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Putin pohrozil NATO. Operace na Ukrajině má podporu lidí, konstatoval

29.02. 13:50

Většina ruských občanů podporuje "speciální vojenskou operaci" ruských sil na Ukrajině, uvedl prezident Vladimir Putin při svém projevu o stavu země před poslanci obou komor parlamentu a dalšími hosty. Země Severoatlantické aliance podle něj riskují jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na…

Zelenskyj získává podporu pro svůj mírový plán

29.02. 09:12

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu získal pro svůj mírový plán podporu účastníků summitu lídrů zemí západního Balkánu v albánské Tiraně.

Německo vyloučilo nasazení svých vojáků ve válce na Ukrajině

28.02. 21:44

Německý ministr obrany Boris Pistorius vyloučil nasazení německých vojáků ve válce na Ukrajině.

Ukrajinská armáda sestřelila ruský letoun Su-34

27.02. 17:09

Ukrajinská armáda sestřelila další ruský letoun Su-34. Podle serveru Ukrajinska pravda o tom v úterý informoval velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Macron překvapil. Nasazení vojáků na Ukrajině nevyloučil

27.02. 09:13

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevylučuje možnost nasazení pozemních jednotek své země na Ukrajině. Uvedl to na konferenci o podpoře Ukrajiny, kterou večer v pondělí hostil v Paříži. Odmítl ale přiblížit, které státy nasazení svých vojáků zvažují.

Rusové podle Kyjeva spáchali přes 120 tisíc válečných zločinů

26.02. 15:36

Ukrajinští státní zástupci zaznamenali přes 120.000 případů válečných zločinů spáchaných ruskými vojáky od začátku invaze v únoru 2022, oznámil v neděli generální prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin.

Kvůli Ficovi jsme pátou kolonou Ruska, napsal slovenský deník

26.02. 11:41

Slovensko bylo dnes deníkem Sme označeno za pátou kolonu Ruska. List to uvedl v reakci na prohlášení premiéra Roberta Fica, který k druhému výročí ruské invaze na Ukrajinu opětovně vyjádřil své názory na válku na Ukrajině.

Ukrajina plánuje další ofenzivu, prozradil Zelenskyj

26.02. 09:08

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že Rusko se dostalo k plánům na loňskou ukrajinskou protiofenzívu ještě před jejím spuštěním. Ukrajina už podle jeho slov má plán na novou ofenzívu.

Fotogalerie