Články k tématu: Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj povolil demobilizaci některých branců

08.03. 13:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek podepsal dekret povolující demobilizaci branců, kteří vstoupili do armády před ruskou invazí a jejich služba mezitím skončila.

Zelenskyj podle Bílého domu nežádal o nasazení zahraničních vojáků

06.03. 11:35

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nikdy nepožádal o nasazení západních vojenských jednotek na Ukrajině pro boj proti ruské invazi. V úterý to uvedl Bílý dům.

Zelenskyj získává podporu pro svůj mírový plán

29.02. 09:12

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu získal pro svůj mírový plán podporu účastníků summitu lídrů zemí západního Balkánu v albánské Tiraně.

reklama

Ukrajina plánuje další ofenzivu, prozradil Zelenskyj

26.02. 09:08

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že Rusko se dostalo k plánům na loňskou ukrajinskou protiofenzívu ještě před jejím spuštěním. Ukrajina už podle jeho slov má plán na novou ofenzívu.

Ukrajinských vojáků padlo přes 30 tisíc, potvrdil Zelenskyj

25.02. 21:19

Poprvé za dva roky války na Ukrajině prozradil prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj, kolik ukrajinských vojáků zemřelo. Obětí v řadách armády je 31 tisíc, řekl Zelenskyj v neděli. Kyjev si v sobotu i se spojenci připomněl druhé výročí začátku ruské agrese.

Zelenskyj řekl, že věří ve vítězství Ukrajiny a mír podle představ Kyjeva

24.02. 15:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu pronesl projev u příležitosti druhého výročí začátku ruské invaze. I po dvou letech bojů je přesvědčen, že Ukrajina zvítězí, přičemž válka podle něj musí skončit za podmínek stanovených Kyjevem, aby mír byl spravedlivý.

Zelenskyj poděkoval Pavlovi za pomoc v boji proti Rusku

17.02. 21:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyjádřil poděkování českému prezidentovi Petrovi Pavlovi za pomoc, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině v boji proti ruské invazi.

Zelenskyj připisuje chybějící úspěchy Ukrajiny ve válce s Ruskem nedostatku dělostřelectva

17.02. 15:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připisuje chybějící úspěchy Ukrajiny ve válce s Ruskem nedostatku dělostřelectva a zbraní s dlouhým dosahem. Tento "umělý zbraňový deficit" způsobuje, že v současnosti není možné vést boje s tak vysokou intenzitou. Rusko má v současnosti ve vojenské oblasti…

Zelenskyj se během evropské cesty sejde i s Petrem Pavlem

15.02. 21:16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vydá do Evropy, konkrétně v následujících dnech navštíví Francii a Německo. V Mnichově by měl v sobotu promluvit na bezpečnostní konferenci. V plánu je také jednání s českým protějškem Petrem Pavlem, informovala kancelář ukrajinského prezidenta.

Zelenskyj se obrátil na kongresmany ohledně pomoci Ukrajině

10.02. 12:49

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věří, že americký Kongres nakonec rozhodne o poskytnutí pomoci Ukrajině. Republikánští senátoři přitom ve středu odmítli balík v hodnotě 118 miliard dolarů, který spojoval pomoc pro Ukrajinu a Izrael se zavedením přísnějších opatření na hranicích s Mexikem.

Zalužnyj skončil. Zelenskyj jmenoval nového velitele ozbrojených sil

08.02. 20:36

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes jmenoval novým vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny generálplukovníka Oleksandra Syrského. Valerij Zalužnyj tak po měsících spekulací definitivně skončil ve funkci.

Ukrajinská armáda bude mít nového šéfa. Kyjev informoval Washington

03.02. 10:49

Ukrajinská vláda informovala Bílý dům, že se prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodl odvolat šéfa ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného. Spekuluje se o tom již od konce listopadu, v posledních dnech se zpráv o chystaném konci vrchního velitele armády objevilo ještě více.

Zalužnyj skončí jako šéf ukrajinské armády, tvrdí CNN

01.02. 16:36

Populární šéf ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj nejspíš opravdu skončí v čele armády, která už téměř dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi. Důvodem mají být neshody s prezidentem Volodymyrem Zelenským. V médiích se spekuluje o dvou možných nástupcích, z nichž bude Zelenskyj vybírat.

Zelenskyj v Davosu vyzval Západ k další pomoci Ukrajině

16.01. 17:24

Ruský prezident Vladimir Putin se nespokojí se zamrzlým konfliktem, je to predátor, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém úterním vystoupení na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. Západ jeho prostřednictvím vyzval k další pomoci Ukrajině, která by ideálně měla…

Kyjev a Budapešť připravují setkání Orbána se Zelenským

28.12. 19:26

Kyjev a Budapešť aktivně pracují na organizaci setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Dnes to uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Setkání by představovalo první regulérní schůzku obou vůdců od začátku ruské invaze na…

Zelenskyj: Moskva počítá s tím, že příští rok nastane "kolaps" jednoty západních zemí

06.12. 21:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl ve středu lídrům skupiny G7, že Rusko zvýšilo tlak na frontě. Varoval, že Moskva počítá s tím, že příští rok nastane "kolaps" jednoty západních zemí.

Zelenskyj dnes nakonec nepromluví před americkým Senátem

05.12. 21:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na poslední chvíli zrušil plánovaný úterní projev pro americké senátory, které měl informovat o současné situaci na Ukrajině. Oznámil to lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer.

Zelenská nechce, aby byl její manžel znovu prezidentem Ukrajiny

03.12. 10:59

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská pro britský týdeník Economist uvedla, že nechce, aby byl její manžel Volodymyr Zelenskyj v budoucnosti znovu prezidentem.

Zelenskyj tvrdí, že válka je v nové fázi. Ukrajina chce vyrábět zbraně

01.12. 18:38

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že válka s Ruskem je v nové fázi. Předpokládá se totiž, že zima zásadně zkomplikuje boje. Kyjev se podle Zelenského nevzdá, ačkoliv ostře sledovaná protiofenziva nepřinesla očekávané výsledky.

Podle Zelenského bude jednodušší se zmocnit Krymu než Donbasu

30.11. 18:25

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude jednodušší se opětovně zmocnit poloostrova Krym, nikoliv Donbasu. Řekl to na středečním setkání s vysokoškoláky. Zelenskyj se domnívá, že oblast Donbasu je silně militarizovaná a v části populace panují proruské nálady a postoje.

Euromajdan bylo první ukrajinské vítězství proti Rusku, prohlásil Zelenskyj

21.11. 19:33

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v úterý spojil prodemokratické a proevropské protesty známé jako Euromajdan, které začaly v Kyjevě před deseti lety, s aktuální ruskou vojenskou agresí.

Ukrajinci se musí podle Zelenského připravit na útoky na energetiku

13.11. 10:00

Ukrajina musí být připravena na možnost, že ruská armáda v zimním období opět začne se systematickými dronovými nebo raketovými útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny. Ve svém videoproslovu to v neděli večer prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj pozval Trumpa na návštěvu Ukrajiny

05.11. 19:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli prohlásil, že není připraven na rozhovory s Ruskem, dokud Moskva nestáhne své vojáky z jeho země. Zároveň popřel, že by s ním o takových rozhovorech hovořili západní představitelé, informuje agentura AFP.

Zelenskyj chtěl potají navštívit Izrael. Média mu to překazila

05.11. 11:10

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl naplánovanou návštěvu Izraele na příští týden. Cesta je ale nyní nejistá, protože informace o ní unikly do izraelských médií. Informoval o tom dnes server Times of Israel s odvoláním na ukrajinského diplomata.

Fotogalerie