reklama

Po půl páté vyjeli zdravotníci k obci Kletné, poblíž Suchdola nad Odrou na Novojičínsku. Volali jim totiž lidé, že muže plavajícího v místní přehradě náhle začaly sužovat silné křeče a začal se topit.

"Než se jej podařilo vytáhnout na břeh, byl muž několik minut pod hladinou. Přítomní začali s poskytováním základní resuscitace a přivolali záchrannou službu. Čtyřiačtyřicetiletý muž byl v bezvědomí a přímém ohrožení života," popisuje první výjezd mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři pacienta připojili na "umělou plíci", dali mu potřebné léky a převezli ho na urgentní příjem do ostravské fakultní nemocnice.

"O necelou půlhodinu později přijali operátoři tísňové linky 155 další volání k tonoucí osobě, tentokrát z Třince. Ve vodní nádrži Kanaďanka došlo k tonutí plavce. Šestačtyřicetiletého muže se hasičům podařilo z vody vytáhnout po přibližně dvaceti minutách," přibližuje druhý výjezd mluvčí.

Protože byl muž pod vodou skoro půl hodiny, záchranáři se k němu dostali v klinické smrti a museli ho oživovat. Srdce se jim povedlo znovu "nastartovat" po téměř půlhodinové resuscitační snaze.

"Postižený však dále zůstával v kritickém stavu a záchranáři jej předali do péče anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice v Třinci," uzavřel Humpl.