Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké to bude ve vládě? Sobotka promluvil o budoucnosti

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Složení vládní koalice není třeba měnit. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes uvedl šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). V koalici to opět skřípe, tentokrát je důvodem kauza kolem dotací pro firmu Čapí hnízdo patřící do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Předseda vlády prohlásil, že koalice s lidovci a hnutím ANO má šanci dokončit mandát. O možných změnách ve složení vlády se v posledních dnech spekulovalo v médiích. Hnutí ANO údajně uvažuje o tom, jak získat další poslance a mít tak většinu ve Sněmovně i bez KDU-ČSL.

„Nevidím důvod, proč bychom z trojkoalice dělali dvojkoalici," komentoval dnes premiér spekulace o změnách ve složení vlády. Kabinet prý funguje, je stabilní a má šanci vydržet do konce volebního období. „Sociální demokracie podepsala koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL a jsme připraveni pokračovat ve spolupráci s oběma koaličními partnery," uvedl.

TOP 09 prý nabídla ČSSD a lidovcům, že by podpořila jejich menšinové vládnutí. Uvedly to v pátek Hospodářské noviny. TOP 09 by podle této nabídky byla ochotna podpořit menšinovou vládu. To si ale premiér představit neumí. Podobné spojení by podle něj bylo programově nelogické.

Sociální demokracie se podle něj ani nepřipojí k případnému přetahování poslanců ve Sněmovně. Sobotní Právo uvedlo, že by touto cestou hnutí ANO mohlo získat do svého klubu nezařazené poslance zvolené za Úsvit. ČSSD a ANO by tak měly dohromady 103 hlasů, tedy většinu.

Seriózní strana se podle něj do přetahování poslanců nepouští. „Pokud někdo vytváří takové scénáře, tak je vytváří bez sociální demokracie," reagoval premiér. Sobotka také odmítl přebíhání poslanců mezi jednotlivými kluby, tato praxe podle něj znepokojuje voliče.

Témata:  Bohuslav Sobotka koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy