Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dočká se Česko akceschopnější policie? Vnitro má plán

Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministerstvo vnitra uspíší v souvislosti s děním v Evropě přípravy plánu na ochranu takzvaných měkkých cílů. Policie bude ve větší míře spolupracovat s pořadateli kulturních, společenských a sportovních akcí, řekl novinářům během dnešního jednání vlády ministr vnitra Milan Chovanec. Policisté podle něj budou muset za bezpečnost privátních akcí převzít větší odpovědnost.

Chovanec novinářům řekl, že systém opatření na ochranu měkkých cílů měl vzniknout do začátku příštího roku, kvůli situaci v Evropě bude jeho vznik urychlen. Policie má nyní za úkol předložit návrh do 4. srpna, platit by začal prakticky okamžitě, tedy v druhé polovině srpna. "Situace v Evropě je velmi hektická, dynamická, takže reagujeme rychle," uvedl Chovance.

Ministr vnitra očekává, že na policejním prezidiu vznikne metodické oddělení, které bude ve spolupráci s obcemi a pořadateli akcí nastavovat systém zabezpečení. "Bude pomáhat k tomu, aby se nastavoval efektivně," řekl. Vycházet by se mělo ze zkušeností z USA či Izraele. Ministerstvo podle tiskové zprávy počítá i s nonstop linkou, kde budou mít organizátoři možnost své akce hlásit, aby policie měla čas na analýzu a volbu vhodných opatření.

Policie je také připravena nakoupit technické prostředky, například mobilní rámy, které by se na akcích mohly umisťovat, dodal ministr. U velkých akcí bude policie vzhledem k dění v Evropě efektivnější a akceschopnější, uvedl Chovanec. V září se má uskutečnit několik cvičení zaměřených na reakci bezpečnostních složek na konkrétní teroristickou hrozbu, uvedlo vnitro v tiskové zprávě.

Na severu Francie v úterý dva muži ozbrojení noži vtrhli při mši do kostela, podřízli hrdlo faráři a zranili další rukojmí. Před dvěma týdny najel terorista nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil při tom 84 osob. Několika útokům čelilo v minulém týdnu také Německo, jejich celková bilance je deset mrtvých a přes 50 zraněných. Nejtragičtější incident v Mnichově ale podle policie nemá teroristické pozadí.

Jako měkké cíle označuje ministerstvo místa s vysokou koncentrací osob, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. Jde například o obchodní centra, kulturní či sportovní centra nebo kostely.

Témata:  Milan Chovanec Policie ČR terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy