Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuberkulóza u imigrantů? Jsme připraveni, říkají čeští lékaři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Praha - V souvislosti s uprchlickou krizí panují obavy, že by se v ČR mohly šířit různé nemoci, především pak tuberkulóza. Podle vedoucího Národní monitorovací jednotky dohledu nad TBC Jiřího Wallenfelse se sice obavy nepotvrdily, vyhráno ale není.

Celkem bylo loni v ČR do registru nahlášeno 486 onemocnění TBC, vedle dvou migrantů například také u 35 bezdomovců.

"Dosud k nám žádné významné množství běženců nepřijelo. Proto nepolevujeme v potřebných opatřeních a zabezpečujeme dostatek vakcín a léků," řekl dnes předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslav Kolek.

Ochrana spočívá v rychlé diagnostice a správné léčbě. Důležitá je izolace nemocných a vyhledávání kontaktů. Tyto metody se využívají také u běženců. "Loni jsme objevili TBC pouze u dvou, jeden byl Ukrajinec, jeden Číňan, my ale sledujeme uprchlíky, kteří žádají o azyl řádnou cestou, a ty, které pochytá cizinecká policie. Nemonitorujeme běžence, kteří putují do země přes humanitární a křesťanské organizace," řekl zástupce ředitele Zdravotnického zařízení ministerstva vnitra Pavel Zbořil.

Všichni běženci v záchytných zařízeních procházejí komplexní zdravotní kontrolou, která zahrnuje i rentgen plic.

Podíl TBC u osob narozených mimo ČR činí 20,6 procenta, celkem 100 případů, z toho 25 Slováků, 21 Ukrajinců, devět Vietnamců a osm Rumunů.

Česko patří k zemím s dlouhodobě nízkým výskytem TBC, loni na 100.000 obyvatel bylo 4,6 případu, rok předtím 4,9. Varující podle přednostky pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice Martiny Vašákové ale je nárůst multirezistentní TBC, na niž běžná léčba nezabírá.

Nejvíce případů TBC je v Praze, loni 109, kde také je téměř dvojnásobný výskyt na 100.000 obyvatel oproti průměru ČR. Pneumologové proto vidí jako problém, že Bulovka zavřela specializované oddělení pro lidi s TBC. Nyní se léčí v Thomayerově nemocnici, kde z 35 lůžek je pro pacienty s multirezistentní formou 11, což jsou jediná lůžka pro ně v celé zemi.

TBC loni v Česku onemocnělo 340 mužů a 146 žen, zemřelo na ni 29 lidí. Nad republikovým průměrem výskytu jsou Praha a kraje Ústecký, Liberecký a Jihomoravský.

Témata:  tuberkulóza zdraví uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy