Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlachta by mohl nastoupit do celní správy, řekla náměstkyně ministra

Robert Šlachta.
Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý šéf protimafiánské policie Robert Šlachta by mohl nastoupit do celní správy. Řekla to dnes náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Celní správě se rozšířily kompetence při prošetřování trestných činů, a tak se podle Schillerové tato spolupráce přímo nabízí. Šlachta odešel od policie kvůli nesouhlasu s její reorganizací. Podle nového šéfa celníků Milana Poulíčka bude správa usilovat o další pravomoci, které má nyní jen policie.

"V tuto chvíli nemůžeme vyloučit nic. Jednání zatím neproběhla, ale nemohu vyloučit, že neproběhnou. Tím, že celní správa přebírá kompetence při šetření, tak se tato spolupráce přímo nabízí," uvedla Schillerová ke Šlachtovi. Podle nejnovějšího vydání týdeníku Euro by se měl Šlachta stát od 1. října náměstkem ředitele celníků, pod něhož spadá vyšetřování. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už to údajně schválil, napsalo Euro.

Nový šéf celní správy Milan Poulíček dnes uvedl, že jeho hlavní prioritou je postavit nový tým a připravit správu na nové kompetence u hazardu a daně z přidané hodnoty. Celníci mohou nově prošetřovat u DPH trestní oznámení. Většina nových náměstků by podle Poulíčka měla nastoupit od října.

Předchozí ředitel celníků Petr Kašpar ke konci června rezignoval. Následně odešli i další lidé z vedení celní správy. K poslednímu červnu opustil funkci také zástupce generálního ředitele pro výkon Vladimír Štainer. Už začátkem června skončil dočasný náměstek František Halás, když mu vypršela doba, po kterou byl do funkce pověřen. Ke konci července pak odešel i náměstek pro ekonomiku Tomáš Pinkas.

Témata:  Robert Šlachta celníci

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.