reklama

Zesláblou velbloudici, která má navíc ošklivou a krvavou ránu na hrudníku, nutili cvičitelé k vystupování. Cirkusu Kellner, který zrovna objíždí města plzeňského regionu, už kontroloři zakázali zvíře využívat k drezúře.

"Státní veterinární správa na základě kontroly zakázala používat velblouda k účelům veřejného vystoupení a k drezúře a nařídila zajistit neprodleně odbornou veterinární péči," uvedl pro Domažlický deník mluvčí SVS Petr Pejchar.

"Důvodem rozhodnutí je slabost velbloudice, která jen s obtížemi vstává a s obtížemi se pohybuje. Na základě zjištěných skutečností bude podán podnět příslušnému obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Za porušení veterinárního zákona bude uložena sankce," doplnil Pejchar pro deník.

Velbloudice nejspíš ani nechodila k veterináři, cirkus nebyl schopen doložit žádné záznamy o ošetření. Týrání spojené s ránou na hrudníku ale kontroloři neprokázali. Majiteli cirkusu se pak nelíbila pozornost médií a na novináře zavolal policii. Hlídka ale po chvíli odjela.

Stav velblouda pobouřil i obyvatele na Domažlicku, kde cirkus právě stanuje. "Na vystoupení jsem nebyla, ale ve Kdyni jsem viděla u tohoto cirkusu velmi zuboženého velblouda, lidé si ho tam fotili," popsala paní Jaroslava z Kdyně.

"Vypadá katastrofálně, kyčle propadlé, sotva stojí na nohou, na břiše mu silně hnisala rána. Bylo mi ho strašně líto, jeden chovatel koní od nás vše nahlásil na veterinu. Nebylo mi milé, když se vnoučata ptala, proč je to zvířátko na tom tak špatně," dodala.

Cirkus se pak přesunul do Postřekova, jehož starosta Jan Kreuz zjišťoval, zda má všechna potřebná povolení. "Zjistil jsem, že má. O nemocném velbloudovi víme a jsme obeznámeni také s tím, že nesmí do manéže. Majitele cirkusu jsme na to upozornili, zákaz prý bude respektovat, jakmile dostane rozhodnutí veterinární správy písemně," uvedl Kreuz pro deník.

Je proto možné, že cirkus Kellner bude vyčerpané zvíře do manéže vodit i nadále. Proč je zrovna velbloudice v tak zuboženém stavu, se kontrolorům nepodařilo vypátrat. Své ale určitě udělaly opomíjené návštěvy u veterináře.