Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme záruky, že k nám žádní migranti nepřijdou. Hnutí ANO posílá vzkaz Sobotkovi

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanec z hnutí ANO Zdeněk Soukup sice přiznává, že jeho osobní zkušenost s migranty není tak velká, čerpá ale prý z toho, co se děje v Německu, Francii, Švédsku nebo Norsku. Nerad by proto, aby se podobná situace opakovala i u nás.

Poslanec tvrdí, že koncept multikulturalismu se nikde neosvědčil. "U nás se nepodařila například integrace romské menšiny, naopak Vietnamci se velice dobře integrovali. Tady jsou pouze obavy z multikulturalismu ve vztahu k islámské kultuře," vysvětluje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Podotkl ale, že Vietnamci k nám nepřišli prosazovat svou kulturu a svůj způsob života, ale v podstatě se podřídili. "Je třeba se podívat do zemí, kde jsou s tím skutečné problémy, u nás ještě v podstatě migrační krize nevrcholí v podobě, že by k nám byl nějaký velký příliv migrantů. Je to dáno ekonomickou situací v naší zemi," uvedl s tím, že situace se může velice rychle obrátit. 

Připomněl, že Evropský parlament připravuje směrnice o sjednocení azylové politiky, sociální politiky. "Jakmile budou tyto směrnice přijaty a naplňovány, tak se i ze středoevropského prostoru stane cílový prostor pro migranty," obává se.

O dalších krocích má proto jasno. Po parlamentních prázdninách chce hnutí ANO zařídit jako zvláštní bod jednání záležitost migrace. "Budeme chtít od premiéra Bohuslava Sobotky, aby se jasně distancoval od smlouvy EU s Tureckem, a budeme chtít určité záruky k tomu, aby do budoucna žádní migranti k nám už nepřicházeli," dodal.

Témata:  Hnutí ANO Bohuslav Sobotka uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy