Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti bídě: Nemáte peníze? Stát vám zaplatí právníka

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Revoluční krok v boji proti bídě, chudobě a životu v koloběhu splátek a exekucí plánuje ministerstvo spravedlnosti. Chystá zákon, který zajistí chudým lidem právní služby zdarma, respektive za malý symbolický poplatek. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Podle listu budou právní služby nemajetným vypadat podobně jako návštěva u lékaře, když se platil regulační poplatek. Nemajetný člověk vstoupí do kanceláře advokáta, uhradí regulační poplatek 100 korun a dostane se mu půl hodiny právních rad, za které pošle stát právníkovi dalších 150 korun.

Ročně budou mít chudí lidé nárok na čtyři konzultace. Ministerstvo spravedlnosti chce novým zákonem zabránit tomu, aby se propadali do ještě větší bídy a beznaděje jen proto, že neznají svá práva.

Už nyní bezplatná právní pomoc pro chudé existuje. Systém má však k dokonalosti daleko. „Základní bolestí je omezená kapacita, kdy na právní pomoc uchazeč často čeká i více než dva měsíce. Druhou je zneužívání této kapacity ze strany věčných stěžovatelů, kteří zatěžují systém bezplatných konzultací na úkor jiných oprávněných osob," řekl místopředseda České advokátní komory pro legislativu Robert Němec. Konzultace nyní proplácí advokátní komora ze svého rozpočtu, tedy z vlastních příspěvků advokátů.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje návrh zákona, který dá právní pomoci chudým řád. „Chceme zlepšit situaci lidí, kteří potřebují pomoc, a odstranit nedostatky současné úpravy," uvedla mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Kolik chudých lidí by nově navrhovanou bezplatnou právní pomoc mohlo získat, je těžké určit. Zatím totiž není jasné, jak přesně se bude chudoba prokazovat. "Pokud by to bylo podle současného modelu, pak vyplní formulář, předloží prohlášení, že nemá majetek, doloží, jaký bere důchod, dávky v hmotné nouzi, případně zda mu stát dorovnává životní minimum," vysvětluje Petra Vráblíková z advokátní komory. Podle svých zkušeností odhaduje, že by mohlo jít zhruba o půl milionu lidí, kteří žijí pod hranicí životního minima.

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR justice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy