Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uhlí se v Moravskoslezském kraji bude těžit pravděpodobně do roku 2023

Uhlí z OKD, Dolu Paskov
Uhlí z OKD, Dolu Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava – Podle výhledu restrukturalizačního plánu ve zprávě o situaci OKD, která byla na konci července jedním z podkladů vlády při rozhodování o půjčce 700 milionů korun, skončí těžba uhlí v Moravskoslezském kraji má v roce 2023. Dolem Paskov utlumování dolů ještě letos.

V roce 2024 nebude v Moravskoslezském kraji pracovat už ani jeden horník. Útlum těžby v Paskově začne ještě letos začne a Dolem ČSM v roce 2023 skončí. Podnik OKD, který má nyní zhruba 9500 vlastních zaměstnanců, budou do té doby každoročně opouštět stovky až tisíce lidí, píše se v materiálech pro vládu.

Půjčka 700 milionů pro OKD byla podmíněna tím, že věřitelé schválí restrukturalizaci firmy, což se stalo dnes. Podle generálního ředitele a předsedy představenstva OKD Dalea Ekmarka a insolvenčního správce Leeho Loudy je možné, že OKD, která se potýká s nedostatkem hotovosti, bude příští rok potřebovat další půjčku. Podle vládního materiálu by na na útlum Dolu Paskov mělo být vynaloženo 1,3 miliardy korun.

Na ztrátovém Dole Paskov, který podle insolvenčního správce táhne dolů celou firmu, nyní pracuje zhruba 1800 lidí. Jeho zavření se plánuje na přelom let 2016 a 2017. Následovat by ho měly v roce 2017 Důl Darkov a v roce 2018 Důl Lazy.

Pak už by fungovaly pouze doly ČSA a ČSM s lokalitami Sever a Jih a společnost by měla asi půlku dnešního stavu zaměstnanců. V roce 2023, kdy by se těžilo zřejmě už jen v Dole ČSM, by OKD měla ještě přes 1500 vlastních zaměstnanců.

Témata:  OKD těžba uhlí

Aktuálně se děje

5. května 2024 19:43

V Kostelní Lhotě vjelo auto do lidí na chodníku. Několik zraněných

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy