reklama

Vznik nového kolektivního systému umožnila novela zákona o odpadech, která začala platit loni v říjnu. V Česku doposud žádný kolektivní systém pro pneumatiky neexistoval, sběr totiž zajišťovaly různé systémy založené jednotlivými výrobci. Povolení od MŽP získala nezisková společnost ELT Management Company CR s.r.o. (ELTMA).

Ta sdružuje významné výrobce a dovozce pneumatik na českém trhu. Pneumatiky se budou sbírat v pneuservisech, autoservisech a prodejnách nových pneumatik. Svaz měst a obcí novou aktivitu vítá. "Tak jako je zpětný odběr na elektrozařízení, oleje a podobně, tak jsme chtěli, aby se to samé vytvořilo u zpětného odběru pneumatik. Teď zavádí svou činnost," sdělil místopředseda svazu Pavel Drahovzal.

Finanční manažer firmy ELTMA Zbyněk Matýsek uvedl, že je o systém zájem a stále do něj vstupují nová místa. Pro občany se tak rozšíří možnost, kam pneumatiky zdarma odevzdají. "Vy jako občan máte auto, pořídíte si nové pneumatiky a potřebujete se zbavit těch starých. Pneuservis musí provádět zpětný odběr tak jako tak ze zákona. Na účtence musí být uvedena částka na recyklační poplatek podobně jako u elektroodpadu. Občan si lidově řečeno recyklaci předplácí," vysvětlil. Kolektivní systém ale podle něj pomůže následné ekologické likvidaci pneumatik, řeší ji tedy za výrobce.

MŽP si od vzniku nového kolektivního systému slibuje, že ubude množství odložených pneumatik u silnic a na polních cestách a omezí se i černé skládky.

Jednotliví výrobci nebo dovozci mají ze zákona povinnost zajišťovat minimální sběr pneumatik. Základem každého plnění povinností zpětného odběru by proto měla být sběrná síť. ELTMA postupně vytvoří místa pro sběr odpadních pneumatik, což by mělo pomoci i obcím, které ušetří.