Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátní výbor nepodpořil ani nezamítl předlohu zákona o prokazování původu majetku

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Ústavně-právní výbor Senátu dnes nepodpořil ani nezamítl předlohu zákona o prokazování původu majetku. Normu kritizovala zejména Eliška Wagnerová (za SZ). Předloha neznamená zavedení plošných majetkových přiznání.

Návrh posoudí ještě výbor pro veřejnou správu a garanční hospodářský výbor. Horní komora by o ní měla rozhodovat na schůzi, která začne příští středu.

Podle Wagnerové zákon dopadne selektivně hlavně na lidi, na které přijde udání. "Není to v souladu s principem právního státu," uvedla. Členové výboru nakonec nepodpořili návrh zpravodaje Miroslava Nenutila (ČSSD) na doporučení plénu předlohu schválit ani požadavek Wagnerové ji zamítnout.

Finanční správa by díky normě dostala pravomoc prověřovat výši majetku poplatníků v souvislosti s daňovým přiznáním. Při podezření, že rozdíl mezi nárůstem jmění poplatníka a jeho vykázanými příjmy by byl vyšší než sedm milionů korun, správa by ho mohla vyzvat k prokázání původu majetku a případně jej zdanit.

V případě, že by poplatník nebyl schopen prokázat původ svých příjmů, byla by mu podle normy daň vyměřena dodatečně včetně penále. Jeho výše má být 50 procent doměřené daně, nebo 100 procent v případě, že poplatník nebude s daňovým úřadem spolupracovat. Za porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku by hrozil podle předlohy až tříletý trest vězení místo nynějšího jednoho roku. Byl by možný i peněžitý trest.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky majetková přiznání Eliška Wagnerová

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy