Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kauze reorganizace policie roste další spor. Jsem znechucen, volá člen komise

Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Vyšetřovací komise k reorganizaci policie postupně vyslýchá policejní i justiční aktéry a k dispozici má i zprávu bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Člen komise Bohuslav Chalupa (ANO) sice prosazoval, aby se dokument zveřejnil, ale neuspěl. Přesto je prý některými považován za práskače.

Chalupa v pořadu Interview ČT tvrdí, že původně chtěl plukovník Robert Šlachta donést zprávu na výbor pro bezpečnost, což je jednání otevřené. Poté byla ale zpráva předána panu státnímu zástupci Ištvánovi a ten ji předal komisi. "V této fázi už zpráva není právně v té podobě, v jaké měla jít do výboru pro bezpečnost, ale v mnohem více neveřejném režimu. To znamená, že už s ní nejde nakládat tak, jak by s ní pravděpodobně šlo nakládat ve výboru pro bezpečnost," podotkl.

Podle něj jde o soubor různých podkladů a informací. "Když je s tím člověk seznamován, tak to rozhodně není nic pozitivního. Jsem velmi rozladěn a znechucen některými věcmi. Ať už je to, jak je, tak celý ten obsah říká, že něco není v pořádku," dodal.

Vyšetřování prý může trvat teoreticky třeba rok, otázka ale je, jestli to vůbec k něčemu je. "Reorganizace je v běhu. Nikdo už ji nezastaví, žádná zpráva naší komise. Jediné, co si z toho můžu vzít, je, že vidím, jaká situace je, a ve zbytku volebního období s některými věcmi něco dělat prostřednictvím práce ve výborech," dodal.

Informace ze zprávy Roberta Šlachty popisuje deník Mladá fronta DNES patřící šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Chalupa ale podotkl, že poslanec hnutí ANO nemá možnost volat redaktorům Mladé fronty a něco tam prosadit. "Mladá fronta nás neoslovuje. Rozhodně nám nejde nijak na ruku, alespoň z mé zkušenosti," vysvětluje.

Přesto nemůže vyloučit, že by informace vypouštěl někdo z okruhu hnutí. "Jsem zvyklý držet slovo a není na mě vyvíjen žádný nátlak z vedení hnutí ANO, abych nějak jednal. Někdo asi jedná nefér, ale já to nejsem. S materiály jsem se seznámil až jako poslední. Objevily se náznaky, že někteří kolegové mě označili jako toho, kdo vynáší, protože kdo jiný než někdo z ANO. Nikdo si mi to netroufl říci do očí. Považuji to za vyřešenou záležitost," tvrdí.

Témata:  Policie ČR Hnutí ANO Robert Šlachta

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy