Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do p*dele s tímhle zákonem. Je to špatný. Ringo Čech účtuje s politiky i Pohlreichem

František Ringo Čech
František Ringo Čech
Foto: alenasustrova.cz **www.alenasustrova.cz**

Praha - Český hudebník a textař František Ringo Čech je mimo jiné znám pro svou osobitou povahu a ostré vystupování. Toho se ostatně držel i při hodnocení událostí, které se odehrály v letošním roce. Zmínil například narozeniny Jiřiny Bohdalové, ale i protikuřácký zákon.

"Začnu velkou událostí letošního roku, a tou byly narozeniny Jiřky Bohdalový. Jiřina opravdu – největší persona v oblasti kultury mluvenýho slova, řekl bych naprostá královna. Tak jsem byl pozvanej samozřejmě jako kámoš. Měla to v Tyršově domě, bylo to velkorysý, bylo to ve velký zahradě a v přilehlejch sálech. Jako všechny tyhle velký události byla Jiřka strašně rozptýlená a roztržitá, přinesl jsem jí obrázek, trošku nemravnej. Tak se smála, měla radost, ona to miluje, ale hned ho schovala, protože tam byl silně zastoupenej bulvár, ti koukali po všem, co by mohli překroutit a zneužít, chytali lidi i u vchodu. Takže doufám, že jsem ji potěšil, ještě jsem s ní o tom nemluvil," začal hned úvodu popisem narozenin Ringo Čech.

"Byli tam snad všichni, kdo v kultuře v Praze něco znamenaj. Sedl jsem si ke stolu s Láďou Štaidlem a povídali jsme si, dlouho jsme se neviděli. Tak jsme toho využili, a probrali život. Pak přišel Kocáb se synkem, rozkošnej kluk, opravdu nádhernej chlapeček, vůbec nebylo vidět, že má ma-minku černošku, vypadal jako běloch, ale moc roztomilej. Tak jsme seděli všichni tři, povídali jsme si o všem možným. Kocáb říkal, že má službu, už není se svojí černoškou, takže vzal chlapečka sebou.. Já jsem říkal, že je dobře, že chlapečka přivedl, aspoň pozná hvězdy populární hudby a všeho možnýho. Kocáb říkal: „Ten se z toho posere, ten bude mít radost, vůbec nebude vědět, s kým mluvil, až vyroste." Přišel taky Janeček, měl bych jmenovat všechny, když už jsem u toho," pokračuje s popisem zpěvák.

"Kolem 9. hodiny přišel prezident republiky s Jardou Hlinovským a se svojí svitou. A hned k Jiřině. No, to byl rozruch, když přišel prezident! Tak jí přál, něco si povídali jenom krátce, a pak Miloš šel do zahrady a viděl mě tam a říkal: „Pojď, Ringo, si se mnou sednout ke stolu." Tak jsem šel s Milošem, sedli jsme si a s Jardou Hlinovským. Začli jsme mluvit o všem, Miloš hned si objednal, myslím, moravský uzený a bílý vínko. Já říkám: „Miloši, kolik-pak máš dneska cukr?" A on říká: „9, 6." Já říkám: „Miloši, to je hodně. 9,6 je hodně. Já jsem měl ráno 6,3." A Miloš se smál a říkal: „Já mám dobrýho doktora." Já říkám: „Já mám taky dobrýho doktora a není to nic platný." Takové kraviny jsme si povídali, smáli jsme se, blbli jsme. Bylo to skvělý. Nějak jsme se dostali k dalajlamovi a já jsem mu vyjádřil podporu. Miloš se smál a povídá mi....víš že ten lidumil ze všech nejvíc a nejdýl blokoval zrušení otroctví v Tibetu? To jsem nevěděl ale v duchu jsem Kundunovi odpustil..... Přišel Karel Gott s Ivankou. Sedli si k nám ke stolu a Karel chtěl vidět ten lehtivý obrázek, který jsem dal Jiřince a taky poklábosil s Milošem," povyprávěl o svém setkání se Zemanem.

Ringo také zavítal do restaurace známého kuchaře Zdeňka Pohlreicha. "Konečně došlo k tomu, že jsem vzal děti a navštívili jsme Pohlreicha v jeho restauraci. Já už jsem, myslím, psal, že jsme byli v jeho hotelu Imperiál v Praze. Pohlreichovo jídlo! Prvotřídní! Děti byly nadšený. Ale teď jsme šli do toho Divinis, tak se jmenuje jeho vlajková loď v Praze. Byla to dobrota, dali jsme si něco pod cizími názvy. Děti si daly křepelku, já jsem ji měl v tom Imperiálu, tak jsem se musel smát, že moji malí vnuci mají křepelku. Já jsem jedl první křepelku v 72 letech a oni už takhle mladí. Personál skvělej, atmosféra výborná, skvělý jídlo. Akorát můj zeť Mára si dal nějaký těstoviny, a nemusím vám říkat, že ceny samozřejmě poplatný tý dobrotě a kvalitě, a přinesli mu takový čtyři těstovinový bobečky, takže se nenajedl, byl úplně v šoku. A my mu říkáme: „Máro, ty sis nedal hlavní jídlo." A on povídá: „Ne, hele, podívej se, bylo to hlavní jídlo." Pak jsme zjistili, že v těch bobečkách byly lanýže. Tak pak se dojídal chlebem. Ale půjdu tam brzo zas, protože je to nádhera," svěřil se na svém osobním webu se svým zážitkem.

Na přetřes přišel také protikuřácký zákon. "Já jsem namaloval dokonce nějaký obrazy na to téma. Jmenujou se Polibte nám prdel 1 a Polibte nám prdel 2, já vám je ukážu, bu-dou taky v Galerii. Je nádhera, jak se nechce poslancům do schvalování pro-tikuřáckého zákona, jsou to prostě šmejdi, co navrhujou takovejhle zákon. Jsem pro, aby se nekouřilo v době oběda mezi 11. a 14. večer se nebude hu-lit mezi 7. a 9., ale jinak vypaluj si, jak chceš, hospoda je od toho. Já už jsem několikrát zdůrazňoval, že zakazovat v hospodě kouřit, to je prostě, jako kdyby se na záchodě nesmělo prdět a smrdět. Mám radost, jak se to pěkně zhatilo ten protikuřácký zákon. Stejně to všechny slušný hospody nebudou dodržovat. Co taky? U piva přece musíš mít bidlo v hubě, jinak ti to pivo nechutná," podotkl.

Jedna věc ho ale prý opravdu zdrtila, a to je reorganizace policie. "Šlachta prostě odchází. Tak vynikající člověk a tak skvělej útvar... No, sáhli hodně hluboko. Dokonce se říkalo, kam až to vyšetřování míří. Proto to policejní prezident tak rychle skrečoval, přestože se koaliční pertneři bránili. Šlachta udělal jednu velikou chybu, neodchází se uraženě, on se měl nechat vyhodit, měl bojovat do posledního dechu. Říkal jsem si, že je škoda, že si nevzpomněl na nešťastnej případ českých ministrů po válce, jak podali demisi, když přišel soudruh Gottwald k Benešovi, protože si mysleli, že národ se posere, že půjdou lidi do ulic, protože jeho oblí-bení ministři podali demisi. Houby, zavřela se za nima voda, nikdo po nich ani nevzdechl. A ten plukovník Šlachta, takovej vynikající člověk, lotrobijce, ještě jim nahraje, místo aby jim to ztížil, tak jim nahraje a odejde. Myslím, že on se jednou vrátí a všechno si to s nima vyřídí. Dokonce byl v rádiu program, kde jedna profesorka politoložka z vysoký školy říkala, že to je jedinej a nejjistější způsob, jak zlikvidovat něco, co dobře funguje, je reorgani-zace. Byla cílená. Já myslím, že se časem dozvíme, který lotry to mělo ochránit, kdo to zosnoval tuhletu hrůzu. Je to velmi špatná zpráva pro veřejnost," píše Ringo Čech.

Témata:  František Ringo Čech politici

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy