Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická nehoda v Lopeníku: Pelikán podal stížnost, kauza půjde k Nejvyššímu soudu

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Uherské Hradiště - Tragická nehoda, při které u Lopeníku na východě Moravy zemřely v listopadu roku 2012 čtyři mladé dívky, není stále uzavřena. Ministr Pelikán podal stížnost na verdikt brněnského krajského soudu, který zrušil podmíněný trest pro traťového komisaře Petra Pláška. Stížností na porušení zákona se tak bude zabývat Nejvyšší soud.

Podle obžaloby je hlavním viníkem traťový komisař, který měl dívky vykázat z nebezpečného místa. To ale neudělal a děvčata zabilo auto jednoho z jezdců. "Já jsem poodstoupila o metr dál a je to smetlo," popsala tehdy sestra zabitých dívek.

"Byly tři divácké oblasti. A všechny ostatní oblasti, které se nacházely u trati, tak nebyly pro diváky doporučeny nebo, dá se říct, to byly zakázané prostory," uvedl předseda senátu Okresního soudu v Uherském Hradišti Jiří Přibyl.

Proti 18měsíčnímu podmíněnému trestu se ale Plášek odvolal. Krajský soud v Brně mu dal za pravdu - jeho pochybení bylo prý jen zanedbatelné. Verdikt se tak dostal až na stůl ministra spravedlnosti a ten podal stížnost pro porušení zákona.

"Stížnost směřuje proti postupu odvolacího soudu. Odvolací soud totiž věc vrátil státnímu zástupci, ale z odůvodnění odvolacího soudu nevyplývají vůbec žádné požadavky na to, v jakém směru a v jakém rozsahu mělo být to dokazování doplněno," vysvětlila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Stížnost ministra Pelikána míří i na tu část, kde odvolací soud upozorňuje na další možné viníky tragédie. "Úkolem odvolacího soudu nebylo zkoumat, zda někdo další odpovídá za následek, úkolem odvolacího soudu bylo pouze rozhodnout, zda má obviněný trestní odpovědnost a v jakém rozsahu," dodala Schejbalová.

Plášek se svým obhájcem totiž od počátku argumentovali, že pochybili organizátoři, kteří komisaře špatně proškolili. A také řidič, který nezvládl rychlou jízdu a dívky smetl. S tím ale soudce při vynesení původního podmíněného trestu nesouhlasil.

Témata:  soudy Robert Pelikán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy