Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby celníci řešili také trestné činy

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ve vládě se řeší další spor, tentokrát jde o posílení pravomocí celníků. Ministerstvo spravedlnosti chce, aby nově řešili také trestné činy, vnitro však nesouhlasí.

Rozšíření pravomocí celníků minulý týden navrhl ministr financí Andrej Babiš (ANO), pod něhož celní správa spadá. Rozšíření pravomocí by úřad chtěl od roku 2019.

"Je to vlastně věc úspory a zrychlení řízení, protože dnes to tyhle zvláštní orgány, v tomto případě celníci, vyšetří, pak to musí předat policii, která se v tom musí zorientovat a vlastně to zopakovat. A to je zbytečné. Není důvod, aby to celníci nemohli dotáhnout až do konce," řekl dnes minitr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který už dříve oznámil od ledna vznik finanční policie, považuje záměr za nesystémový. Celní správa podle něj trestné činy vyšetřovat neumí.

Pelikán dnes novinářům řekl, že příprava novely formálně spadá pod ministerstvo spravedlnosti. "To znamená, tu novelu musíme napsat a předložit my, úzce spolupracujeme s ministerstvem financí," poznamenal. Na otázku, zda bude materiál diskutován s koaličními partnery, Pelikán řekl, že má rád, když se debatuje už nad jasným materiálem.

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR celníci Milan Chovanec

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy