Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel přední český sociolog Ivo Možný (†84)

Ivo Možný
Ivo Možný
Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Praha - Ve věku 84 let dnes zemřel přední český sociolog Ivo Možný. S odkazem na jeho rodinu to uvedl server Lidovky.cz.

Možný po listopadové revoluci položil základy české moderní sociologie. Svou celoživotní práci zaměřil především na výzkum rodiny, věnoval se i sociologii intimity nebo sociální politice.

Působil na Masarykově univerzitě v Brně, kde spoluzaložil a v letech 1998 až 2004 jako děkan vedl Fakultu sociálních studií. Od roku 2013 na fakultě působil jako emeritní profesor sociologie a sociální filozofie.

Ivo Možný se narodil v roce 1932 v Prostějově. Několik let pracoval jako redaktor a reportér Československého rozhlasu v Praze, Ostravě a Brně, od 60. let působil na katedře sociologie Filozofické fakulty brněnské univerzity.

Po nástupu normalizace nesměl přednášet na vysokých školách, uplatnění našel v brněnské Manželské a předmanželské poradně. V akademické i vědecké dráze mohl naplno pokračovat až po listopadu 1989.

Témata:  úmrtí Ivo Možný

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy