Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Jaderný bombardér B-1B poprvé přistál v Česku

Bombardér B-1B poprvé přistál v Česku
Bombardér B-1B poprvé přistál v Česku
Foto: YouTube

Ostrava - Poprvé v historii v České republice přistál americký strategický bombardér B-1B Lancer. Jedná se o nadzvukový bombardér pro jaderné útoky na území nepřítele, který tvoří páteř bombardovacího letectva USA. Unikátní stroj si můžete prohlédnout v rámci Dnů NATO v Ostravě, které se od středy otevřou široké veřejnosti.

Ohromný letoun bylo možné na obloze zahlédnout už ve středu 7. září, kdy při vojenském cvičení Ample Strike nad základnou v Náměsti nad Oslavou provedl bombardér takzvanou demonstraci síly. Tým návodčích navedl obří kolos na nízký průlet nad "nepřátelské" území. Manévr má protivníkovi ukázat sílu a odradit ho od dalšího útoku.

Při společných cvičeních bombardéry amerických vzdušných sil vzlétají z vojenského letiště v anglickém Fairfordu, v Česku ale normálně nepřistávají. To se nyní mění. Téměř devadesátitunový kolos zavítá na akci Dny NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Ohromný bombardér přistál krátce po druhé hodině, prohlédnout si ho ale budou lidé moci až po zahájení akce.

Nadzvukový bombardér B-1B Lancer vznikl jako reakce na potřebu mezikontinentálního nadzvukového bombardéru pro jaderné útoky. První sériový bombardér vzlétl v roce 1984. Jedná se o ohromný stroj s rozpětím 41,80 metrů a délkou 44,50 metrů.

Samotný stroj váží 86 183 kilogramů, jeho vzletová hmotnost je s 216 634 kilogramy mnohem větší. Stroj je schopen dosáhnout rychlosti až 1324 kilometrů v hodině. B-1B je první letadlo s technologií stealth, který bude na Dnech NATO k vidění.

Stroj má nastavitelnou geometrii křídel, díky čemuž dosáhne nadzvukové rychlosti s mnohem větší nosností, než tomu tak bylo u předchozí verze. Stroj byl původně vyráběn k jadernému úderu proti Sovětskému svazu.

Po skončení studené války bylo jeho využití přehodnoceno a byl zapojen do taktických misí s použitím konvenční výzbroje. Bombardér byl nasazen například při operacích Pouštní liška, Spojenecká síla a Trvalá svoboda.

Témata:  Dny NATO U.S. AIR FORCE bombardér B-1B

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy