Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kramný podává odvolání: Soudili mě komunistka a estébák, je to jako politický proces z 50. let

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Petr Kramný ve svém odvolání, které poslal Vrchnímu soudu v Olomouci, hledal viníky, proč dostal osmadvacetiletý trest. Za jednoho z hlavních viníků označil soudkyni Krajského soudu v Ostravě Renatu Gilovou. Upozornil na její údajnou komunistickou minulost a proces přirovnal k politickým procesům z 50. let.

Kramný ve své stížnosti Vrchnímu soudu rozhodně nešetřil ostrými slovy - inkvizice v moderní době, proces jako z 50. let, soud vedený podle scénáře obžaloby, vykonstruovaná žaloba nebo ovlivňování svědků. Toho všeho jsme podle Petra Kramného byli v Ostravě svědky.

Ve svém případu vidí paralelu s politickými procesy z 50. let. "Soudkyně se chová jako z padesátých let, protože při sebemenší snaze se hájit, byl ihned odmítnut a umlčen, stejně jako jeho obhájkyně JUDr. Rejžková. Ať požádala o cokoliv, vše bylo zamítnuto. Soudkyně Gilová vedla soudní jednání podle scénáře obžaloby a podle obžaloby také rozhodla o vině a trestu," popsal Kramného odvolání v rozsudku soudce Vrchního soudu Václav Čapka.

"Dopátrat se skutečné pravdy v předem zinscenovaném divadle pro veřejnost bylo velmi nežádoucí. Všichni, kterým by se to mohlo podařit, byli odmítnuti, zesměšněni, poníženi a profesně znemožněni," zlobí se Kramný.

A co víc, v případě soudního znalce Jiřího Štefana dokonce Kramný má za to, že kvůli tomu, co se u soudu odehrálo, Štefan zemřel. " Znalec prof. MUDr. Štefan neshledal žádné známky úrazu elektrickým proudem a v mnoha bodech se jeho znalecký nález shodoval s nálezem soudních znalců MUDr. Fargaše a MUDr. Matlacha. Kvůli tomu byl také soudkyní Gilovou veřejně zesměšněn, protože se to soudu nehodilo. Státní zástupce nemůže podat trestní oznámení na pana profesora Štefana, protože ten na následky silného rozčílení u soudu později zemřel," uvedl Kramný.

"V padesátých letech se o systematické pošpinění souzené osoby v očích lidu starala komunistická strana. Tuto roli v jeho případě převzala média a bulvár. Nelze se divit, že vyšetřování a soud probíhal ve scénáři padesátých let, když soudu předsedala soudkyně JUDr. Gilová, bývalá komunistka, a Ústav soudního lékařství, který vyvede bývalý agent StB MUDr. Dvořáček, dosud registrovaný v seznamu agentů, vedený pod číslem svazku 29541 a krycím jménem Simon," napadá odsouzený soudkyni a přednostu Ústavu soudního lékařství.

Přednostovi ostravského Ústavu soudního lékařství Dvořáčkovi obhajoba vyčítala, že neposkytl vzorky znalcům Matlachovi a Fargašovi, jejichž znalecký posudek jinak vyzníval ve prospěch obžalovaného.

Obou dvou se ale zastal soudce Vrchního soudu Václav Čapka. "Dřívější členství předsedkyně senátu v KSČ s ohledem na dobu, která uplynula od změny společenského zřízení v České republice, nemohlo nijak ovlivnit projednávání násilného trestného činu, u něhož nebyl zjištěn politický podtext," brání soudkyni Gilovou, uvedenou v údajném seznamu soudců, kteří byly členy KSČ, soudce Václav Čapka, který mimochodem figuruje na stejném seznamu také.

"Údajné zanesení znalce MUDr. Dvořáčka do seznamu agentů STB nebylo předmětem dokazování v tomto trestním řízení a stranami nebylo ani nijak doloženo," dodal soudce Čapka na adresu přednosty ostravského Ústavu soudního lékařství.

Osobní útoky ale Kramnému nebyly nic platné. Součástí senátu, kterému soudkyně Gilová předsedala, byli ještě dva přísedící, kteří ji mohli přehlasovat, pokud by byli názoru, že je Kramný nevinný.

Témata:  Petr Kramný

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy