Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kramný se zlobí: Přísedící u soudu spali. Jak mě mohli poslat za mříže?

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Petr Kramný si u Vrchního soudu v Olomouci postěžoval, že přísedící v senátu soudkyně Renaty Gilové část přelíčení prospali. Přitom jejich hlas měl v závěrečném rozhodování stejnou váhu jako hlas soudkyně. Vrchní soud jeho stížnosti smetl ze stolu.

Svou stížnost adresoval Kramného druhý advokát Josef Kapusňák už v polovině loňského července předsedkyni Krajského soudu v Ostravě Ivě Hrdinové. Ten byl u krajského soudu pouze coby divák, u vrchního soudu už ale jako advokát Petra Kramného.

Během stání u odvolacího soudu stížnost Kramný znovu vytáhl. "Členové senátu včetně náhradníka během jednání pravidelně usínali, a to na polovině všech jednání, čímž se přísedící dopustili přečinu pohrdání soudem a jejich jednání je nutné přičíst na vrub předsedkyni senátu, která měla nejen vést soudní řízení, ale i zodpovídat za svůj senát," stálo ve stížnosti.

Kramný také obvinil jednoho z patologů provádějících pitvu Moniky a Klárky, Marka Dokoupila, že u soudu zesměšňoval znalce obhajoby Jiřího Štefana. "Neustále dělal do veřejnosti grimasy obličejem, které doplňoval i ručními posunky na novináře a ze spodní lavice napovídal otázky státnímu zástupci, který je pak kladl panu profesorovi," uvedl u odvolacího soudu.

Znalec Jiří Štefan, jehož posudek byl u soudu naprosto rozcupován, půl roku po soudním stání zemřel. Podle Kramného to bylo na následky silného rozčílení u soudu.

Soudce Václav Čapka tvrzení, že by přísedící krajského soudu spali, zpochybnil. "Z ničeho nevyplývá, že by přísedící senátu Krajského soudu v Ostravě během jednání soudu spali. Především je nutno zdůraznit, že jejich spánek, navíc v rozsahu tvrzeným stěžovatelem, by zcela jistě neunikl pozornosti obhájkyně obžalovaného Petra Kramného JUDr. Jany Rejžkové, která byla všem hlavním líčením přítomna, jakož i státnímu zástupci, médiím a přítomné veřejnosti," uvedl soudce v rozsudku. Kramného poučil, že pokud si toho všiml, měl na to upozornit už během jednání krajského soudu a námitku zamítl.

Témata:  Petr Kramný

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy