Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijímání křesťanských uprchlíků do ČR bylo pozastaveno. Cizinci se radši vrací domů

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Ostrava - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes dočasně pozastavil projekt přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří utíkají před Islámským státem. Dalších 25 cizinců, kterým poskytla Česká republika azyl, totiž požádalo o vrácení pasu.

Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů.

"K dnešnímu dni 25 lidí požádalo o navrácení cestovních dokladů. Do doby, než se to vysvětlí a vyřeší, proto nebudeme přivážet další uprchlíky v rámci tohoto projektu," řekl ministr při dnešní návštěvě Ostravy.

Česko je tak podle něj v situaci, že by se mohlo stát spoluúčastníkem cestovní kanceláře, která by uprchlíky přivážela blíž k cílovým zemím jako je Německo a Švédsko.

"Druhá várka lidí chce odcházet jinam než do Iráku. To je proces, na kterém se podílet nebudeme," řekl. Tvrdí, že něco podobného se už stalo v Polsku, kde fungoval stejný projekt. "Polský ministra vnitra mi říkal, že z těch 150 lidí, kteří touto formou přijeli, téměř všichni už z Polska odešli," uvedl.

Chovanec dnes nechtěl upřesnit, ze které skupiny uprchlíci jsou. Je ale pravděpodobné, že jde o Iráčany umístěné v Okrouhlíku u Jihlavy. Už dříve se hovořilo o tom, že tito lidé nejsou spokojeni s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Rodina, která požádala o návrat do Iráku, nyní žije v Brně. Návrat odůvodnila steskem prarodičů po domově.

Iráčtí křesťanští uprchlíci, kteří nyní pobývají v areálu Přístav v Soběšovicích u Žermanické přehrady, o přesunu do jiné evropské země neuvažují, ani se nechystají na návrat do vlasti. Kromě Soběšovic pobývají uprchlíci také v Praze, Brně či v Okrouhlíku u Jihlavy.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy