Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Resort dopravy mění pravidla. Na 11 dálničních úsecích nebudou osobní auta platit

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo dopravy od ledna 2017 vyjme ze zpoplatnění dalších 11 úseků dálnic, které tvoří obchvaty měst nebo přes které vedou silnice prvních tříd. Jedná se například o vjezdy do Prahy a část pražského okruhu, dálnice kolem Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce, Prostějova nebo kolem Berouna. Ministerstvo dopravy tímto krokem naváže na své rozhodnutí z roku 2016, kdy ze zpoplatnění vyjmulo 45 km úseků, kde se dálnice kříží se silnicí první třídy. Informuje o tom web ministerstva.

Vyjmutí silnic ze sítě zpoplatněných komunikací podle ministra dopravy Dana Ťoka nepřinese významný propad v příjmech za dálniční známky. „Chceme vyjít vstříc všem místním řidičům, aby se dálnici kvůli poplatku nevyhýbali a zbytečně nejezdili skrze město po silnicích nižších tříd. Vyjmutím dalších 11 úseků navážeme na naše loňské kroky, které se osvědčily. Městům se jednoznačně ulevilo a starostové měst, kudy vedla objízdná trasa pro všechny bez dálniční známky, naše kroky hodnotí pozitivně. Současně se potvrdil náš odhad, že nedojde k ekonomické ztrátě. Prodej dálničních kuponů v letošním roce naopak roste,"uvedl Ťok.

Loni úřad ze zpoplatněné sítě vyjmul zhruba 45 kilometrů silnic, na výběrech poplatku se to prakticky neprojevilo. Zatímco loni se z prodeje dálničních kuponů vybralo 4,4 miliardy korun, letos do konce srpna již úřad eviduje výběr 4,3 miliardy korun.

Ministr dál řekl, že ceny dálničních známek by se od příštího roku neměly měnit. Nyní vyjde roční kupon na 1500 korun, cena měsíčního je 440 a desetidenní známka stojí 310 korun. Vzory známek by měly být podobné jako letos.

Karlovarský kraj neuspěl s požadavkem, aby ze zpoplatněných úseků byla vyjmuta D6 okolo Sokolova. Návrh na vyjmutí komunikace nedávno schválili zastupitelé kraje s tím, že část nedokončené dálnice není napojená ani na zbytek dálniční sítě v Česku, ani na německou dálniční infrastrukturu a slouží tak hlavně jako obchvat Sokolova.

Rozhodnutí přivítala Praha. "Jsem rád, že ministr dopravy po více než roce vyslyšel naše opakované žádosti, aby si řidiči, kteří využívají dosud zprovozněné části Pražského okruhu, kvůli tomu nemuseli kupovat dálniční známky. Mrzí mne, že to trvalo tak dlouho a přichází to až v předvolebním čase. Pevně věřím, že k dostavbě Pražského okruhu, prioritně ke stavbě mezi D1 a D11, se ministerstva dopravy a životního prostředí postaví jinak, nebudou čekat zase až na nějaké volby, ale pomůžou s co nejrychlejší realizací," uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Nově vyjmuté dálniční úseky v okolí některých měst:

Obchvat Prahy od D7 po ulici k Barrandovu

D1 u Kroměříže

D5 Beroun, Králův Dvůr

D5 Plzeň

D6 Praha

D7 Praha

D8 Ústí nad Labem

D10 Brandýs nad Labem

D11 Praha

D35 Olomouc

D46 Prostějov

Podrobnější mapa zde.

Témata:  dálnice Ministerstvo dopravy České republiky Dan Ťok

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy