reklama

Za jedno z nejvážnějších pochybení Vrchního soudu považuje spolek Šalamoun skutečnost, že ačkoliv se státní zástupkyně v soudní síni připojila k obhajobě při žádosti o přezkoumání histologických preparátů, soud žádné další dokazování nepovolil.

"Obecné veřejnosti je potřeba sdělit, že žádné vzorky či sklíčka histologických preparátů nejsou součástí trestního spisu. Jeho součástí jsou jen 2 obrázky myokardu Moniky a Klárky Kramných, které mají prokazovat účinek elektrického proudu, které jsou však evidentní padělky a jsou předmětem trestního oznámení, které v této věci podal spolek Šalamoun," uvedl místopředseda spolku Václav Peričevič.

Spolek upozorňuje na to, že fotografie nemohly vzniknout nějakou náhodnou záměnou, ale někdo si musel dát práci s tím, že s fotografií manipuloval. "Zcela vědomě a úmyslně vzal obrázek myokardu Moniky, zrcadlově jej otočil, zvětšil a vyretušoval a vydával za obrázek myokardu Klárky," řekl Peričevič. Není to navíc jediná nepravda, která v případu zazněla.

Přednosta Ústavu soudního lékařství v Ostravě Igor Dvořáček měl podle Peričeviče soudkyni Krajského soudu v Ostravě Renatu Gilovou informovat, že histologického preparátu není dost pro dalšího znalce a zároveň pro revizní posudek. Proto se k materiálům nedostali znalci obhajoby Radek Matlach a Igor Fargaš. Ale nejenže bylo vzorků dost pro znalecký posudek obhajoby i pro revizní posudek, autoři revizního posudku je podle spolku Šalamoun vůbec nepoužili.

Na základě fotografií a sestříhaného záznamu české pitvy došli k závěru, že na krku Moniky Kramné se nachází výbled, tedy stopa po zásahu elektrickým proudem. Přitom měli možnost zkoumat i histologický preparát. Stopu po zásahu proudem neviděl ani egyptský patolog, který obě ženy pitval, ale ani hotelový lékař, který mrtvá těla ohledával jako první. Ten dokonce ve své zprávě popsal, že na krku Moniky nejsou žádné stopy po škrcení. Stopy o velikosti 1x7 centimetrů by si tak musel podle spolku Šalamoun všimnout.

Hotelový lékař, který těla ohledával, navíc určil, že smrt nastala přibližně tři hodiny před nálezem těl. V rozsudku je přitom uvedeno, že ke smrti došlo v rozpětí více jak 24 hodin. Svědectví hotelového lékaře je tak českými soudy zcela opominuto. Výslech egyptského patologa byl pak označen za zbytečný a žádost obhajoby o něj zamítnuta.

"Na základě těchto skutečností lze objektivně konstatovat, že trestní věc Petra Kramného, při uložení výjimečného trestu odnětí svobody v trvání 28 let, je za dobu činnosti spolku Šalamoun jedním z největších zločinů, které na občanu České republiky nezávislé soudy spáchaly," rozčiluje se spolek Šalamoun.

Že má pravdu, bude moci obhajoba ještě prokázat. Obhájkyně nepochybně podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Pokud ji ten zamítne, může podat stížnost k Ústavnímu soudu, případně se následně obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Vzhledem k tomu, že rozhodnutím Vrchního soudu ale rozsudek nabyl právní moci, bude Petr Kramný na rozhodnutí dalších instancí čekat v mírovské věznici.