Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Chovanec: Křesťanští uprchlíci mají sedm dní na to, aby opustili Česko

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádal policii, aby využila všech prostředků k vrácení 25 uprchlíků zadržených v Německu zpět do Iráku. Nyní jim běží sedmidenní lhůta, během které mají opustit Česko.

Podle Chovance má tato lhůta sloužit k tomu, aby si byli schopni zařídit návrat do vlasti. Tento čas nelze využívat k porušování zákonů ani k přesunu do jiné země v rámci schengenského prostoru, uvedl dnes Chovanec na twitteru.

Křesťanští uprchlíci přijeli do Česka k přesídlení. Odmítli však český azyl a v sobotu se vydali autobusem do německého Essenu. Skupina byla zadržena v Německu.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová dnes ČTK řekla, že uprchlíci zatím nebudou umístěni do detenčního zařízení. Mají totiž platné dokumenty, podle kterých mají čas na opuštění země do 7. dubna.

Byty v Okrouhlíku opustili Iráčané už v pátek, noc strávili v jihlavské ubytovně. Chovanec následně projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku pozastavil. "K dnešnímu dni 25 lidí požádalo o navrácení cestovních dokladů. Do doby, než se to vysvětlí a vyřeší, proto nebudeme přivážet další uprchlíky v rámci tohoto projektu," potvrdil v pátek Chovanec.

Mluvčí nadačního fondu Generace 21, která za přesídlením křesťanských uprchlíků z Iráku stojí, Martin Frýdl uvedl, že neví, proč tato skupina nechce v Česku zůstat. Generace 21 chce podle něj pokračovat v práci s lidmi, kteří se rozhodli zůstat.

O opuštění ČR uvažuje ještě osm Iráčanů z Brna, prarodičům se prý stýská a chtějí zemřít v rodné zemi. Ostatní rodiny, které jsou ubytovány v Praze a Soběšicích, podle Frýdla žádné problémy nemají.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy