Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důl Paskov se nezavře dříve než v květnu 2017

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebude možné zavřít dříve než k 1. květnu 2017. Dřív se to nedá stihnout kvůli splnění legislativních požadavků. Novinářům to dnes řekli účastníci regionální tripartity.

O uzavření ztrátového Dolu Paskov už se mluví tři roky, společnost OKD počátkem letošního roku zveřejnila, že by ho chtěla zavřít na konci roku 2016. Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

"Není ta situace jasná, nicméně legislativně už to nejde rychleji než 1. 5. 2017, takže očekávejme, že by to mohlo být v příštím roce až v druhé polovině," řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

OKD je od června v úpadku. Zavření dolu má být součástí reorganizačního plánu, který připravuje vedení firmy. Schvalovat ho bude věřitelský výbor.

"Co je jasné, že už spousta lidí chce odejít samo, a proto jsme se dohodli se zaměstnavatelem, že umožníme těm, kteří chtějí odejít, aby odešli z organizačních důvodů, to znamená s maximálním odstupným šestinásobku. Domníváme se, že by to bylo částečné řešení dnešní situace," řekl Pytlík. Už dříve uvedl, že v dole je vysoká absence. Podle kolektivní smlouvy by horníci měli nárok na dvanáctiměsíční odstupné.

Témata:  OKD Důl Paskov těžba uhlí

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy