Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát udělil 15 pamětních medailí. Obdrželi je Janda nebo Strachová

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - U příležitosti svatováclavského svátku dnes uděloval předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) stříbrné pamětní medaile Senátu. Mezi oceněnými je 15 osobností.

Ocenění získali hudebník Petr Janda, lyžařka Šárka Strachová, handicapovaný cyklista Jiří Ježek a bývalý krasobruslař, politik a diplomat Otto Jelinek. Dále Jana Balcárková, která zachránila člověka z hořícího vozidla po dopravní nehodě, a někdejší atletka Ludmila Formanová.

Z vědců dostali medaili odbornice na rozbor potravin a přírodních produktů Jana Hajšlová, statistik a ekonom Richard Hindls a sociolog Akihiro Ishikawa. Z lékařů byli vyznamenáni radiolog Jaromír Kolář, onkolog Luboš Petruželka, ortoped Vratislav Rybka a hematolog, chirurg Miroslav Ryska a onkolog Jan Starý. Držitelem stříbrné medaile horní komory je taky umělecký sklář René Roubíček.

Ceremoniál v hlavním sálu Valdštejnského paláce, který se konal už popáté, zahájila hymna a ukončil svatováclavský chorál. Zazněly i Dvořákovy a Smetanovy skladby v podání Doležalova kvarteta. Slavnosti se z oceněných nezúčastnil jen Jelinek, omluvil se z pracovních důvodů.

Štěch zdůraznil, že senátní medaile nejsou ani nemají být konkurencí státních vyznamenání, které uděluje prezident republiky. Horní komora je chápe jako vyjádření vděku lidem, kteří něčeho pozitivního dosáhli a kteří mohou být příkladem jiným.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Milan Štěch

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy