Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek: Peres byl výjimečný státník a velký muž

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se domnívá, že zesnulý prezident Izraele Šimon Peres byl politikem míru a vize. Napsal to na svém Twitteru. Právě šéf české diplomacie bude Česko zastupovat na pátečním Peresově pohřbu.

Perese, který patří ke generaci zakladatelů židovského státu, nazval Zaorálek opravdovým státníkem. Ocenil, že Peres neviděl základ státu pouze v jeho síle. „Věděl, že existenci státu nelze postavit jen na síle a stal se opravdovým státníkem, jichž je ve světě poskrovnu," uvedl ministr.

1/2 Simon Peres predstavoval zivot Izraele od sameho pocatku.Vedel,ze existenci statu nelze postavit jen na sile a stal se...

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 28. září 2016

 

Kromě toho jej označil za výjimečného státníka a velkého muže. "Představoval život Izraele od samého počátku," uvedl také Zaorálek.

2/2 opravdovym statnikem,jichz je ve svete poskrovnu.Cest jeho pamatce.Vyjadruji hlubokou soustrast jeho rodine a vsem izraelskym obcanum.

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 28. září 2016

 

Šéf české diplomacie by měl dle dnešních slov předsedy vlády Bohuslava Sobotky zastupovat Česko na státním pohřbu, který se koná v pátek. Vzdát čest Peresově památce přijedou také americký prezident Barack Obama, francouzská hlava státu François Hollande nebo německý prezident Joachim Gauck.

Témata:  Lubomír Zaorálek Simon Peres

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy