Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraje by měly dostávat peníze i podle toho, kolik spravují silnic, zaznělo na volební debatě

Silnice
Silnice
Foto: Pixabay

Praha – V dnešní předvolební on-line debatě Deníku.cz zazněla myšlenka, že by kraje měly dostávat peníze z vybraných daní i podle toho, kolik spravují silnic druhých a třetích tříd. Díky tomu by regiony měly finance na jejich opravy. Nápad podpořil třeba premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda STAN Petr Gazdík nebo předseda KSČM Vojtěch Filip.

Stát v minulém roce rozdělil krajům na opravy silnic 4,5 miliardy korun, letos by to měly být tři miliardy. Politici se neshodují v tom, zda by měl stát v této podpoře pokračovat.

Šéf STAN Gazdík poukázal na to, že v příjmech je mezi kraji nerovnováha. I proto je prý třeba změnit systém rozpočtového určení daní krajů. „A silnice musí být jedním z kritérií. Počet silnic druhé a třetí třídy, jejich kilometrů, musí být jasným kritériem a pak budou peníze na jejich opravu," domnívá se.

S tím souhlasí i Sobotka, jedním dechem však přiznal, že se to pro příští rok už nestihne. Také Filip se domnívá, že mají peníze na krajské silnice řešit v zákonu o rozpočtovém určení daní.

Přerozdělování peněz z daní kritizuje i předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Základním problémem je rozdělení daní vybraných na dopravě, kde stát krajům ze zákona nedává ani korunu. A krajské silnice a zejména venkov dále zatěžuje tranzitní nákladní doprava vyhýbající se dálnicím, a tu vyřeší jen systémová změna mýtného," tvrdí.

Premiér Sobotka i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jsou pro to, aby stát dal regionům dotaci na silnice i v příštím roce. Kraje mají podle Sobotky připraveny projekty, mluvil o třech miliardách korun. „Vypadají strašně, je potřeba peníze dát," řekl v souvislosti s krajskými silnicemi Bělobrádek.

Naopak ministr financí Andrej Babiš (ANO) se k možnosti dotací staví velmi rezervovaně. Kraje prý musí hospodařit průhledně, pak budou mít peníze na opravy silnic. „Nechť šetří, nechť tam není korupce, nechť tam je transparentnost a ušetří například z nemocnic, co dávají 1,3 miliardy, protože špatně řídí nemocnice, tak to můžou dát na opravu," prohlásil. Ministr dopravy za ANO Dan Ťok už dříve řekl, že dotaci pro příští rok nepředpokládá.

Předseda ODS Petr Fiala se domnívá, že nejde jen o to, že se regionům dají peníze. Musí se podle něho vytvořit podmínky, aby se mohlo stavět. Regionům podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska nejvíc pomůže v péči o jejich silnice dobudování státní páteřní infrastruktury, která vozidla ze silnic nižších tříd odvede. Další je podle něho věcí priorit. „Když v kraji nebudeme dělat rathoviny, nebudeme stavět rozhledny v údolí a nebudeme budovat cyklostezky v cenách dálnic, bude na opravu silnic," uvedl.

Témata:  Krajské volby Petr Gazdík silnice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy