Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté brutálně týrali zadrženého, donutili ho skočit z okna. Od soudu si odnesli podmínku

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Brno - Městský soud v Brně uznal tři policisty vinnými z krutého zacházení se zadrženým mužem. Uložil jim podmíněné tresty od 18 do 30 měsíců vězení. Jeden policista oběť přiměl skočit z okna, další dva muže později bili, nedbali při tom na jeho zlomenou nohu. Muž křičel bolestí, měl pěnu u úst a mělký dech, uvedl při odůvodnění soudce David Otevřel.

"Asi nechceme, aby někdo na policii volal o pomoc. I toto je tento příběh. Smutný příběh," uvedl Otevřel. Případem se bude ještě zabývat Krajský soud v Brně. Dva odsouzení se odvolali na místě. Obhájce třetího si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupce. "Odsoudili tři nevinné lidí," řekl novinářům jeden z policistů Jiří Zemánek.

Trojice vinu popírá. Všichni jsou už delší dobu postavení mimo službu. Pravomocný trest by pro ně znamenal konec policejní kariéry. Oběti mají dohromady zaplatit 300.000 korun. Se zbývajícím nárokem soud odkázal poškozeného, který je momentálně ve výkonu trestu, na civilní řízení. Jde o recidivistu, který má za sebou mnoho let ve vězení.

Zemánek podle nepravomocného rozsudku řekl muži podezřelému z krádeží, ať se přizná, anebo raději zabije. Poté jej nechal chvíli o samotě připoutaného na služebně v Rybářské ulici. Muž si uvolnil ruku z pout a skutečně skočil. Dopadl na níže položenou střechu.

Zemánek se tak dopustil účasti na sebevraždě a porušení povinnosti strážní služby. Dostal trest 18 měsíců vězení s odkladem na 28 měsíců. Petra Kölbla a Romana Leikeba soud uznal vinnými z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení. Zraněného muže bili a vlekli jej se zlomenou nohou po schodech. Městský soud jim uložil 30 měsíců vězení s odkladem na 48 měsíců.

Státní zástupce Marek Vagai si lhůtu pro odvolání ponechal pro úvahu, zda jsou uložené tresty dostatečné. Pro Leikeba navrhoval nepodmíněný trest. Jinak je s rozsudkem spokojený. O vině neměl pochybnosti, řekl novinářům. Soudce podmínky zdůvodnil zejména dosavadní bezúhonností policistů.

Odsouzení vinu důrazně popřeli a v tisku kritizovali práci Generální inspekce bezpečnostních sborů. Zadržený se podle nich choval agresivně, možná se pokoušel o útěk. Tvrzení o surovém bití a pádu z velké výšky částečně zpochybnily také znalecké posudky.

Soudce Otevřel označil svědectví poškozeného za věrohodné. Muž měl řadu zkušeností s policií, věděl, "jak to chodí", a neměl důvod pokoušet se o útěk skokem z okna - nic by tím prý nezískal, snažil se spíš spolupracovat. Zemánkův výrok jej ale tak překvapil, že se rozhodl sáhnout si na život. "Že žije, je dílem náhody," uvedl soudce. Obžalovaní policisté podle něj považovali poškozeného za "drbana". Soudce naopak vyzdvihl svědectví některých dalších policistů.

Témata:  Policie ČR týrání soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy