reklama

"Panama Papers znovu naléhavě připomínají, jaký je kolotoč kolem offshorových firem a daňových rájů výsměch všem lidem, kteří poctivě pracují a platí daně," myslí si český premiér. Podle něj je proto potřeba jednat. "V Čechách FAU a daňová správa, na EU a mezinárodní úrovni je potřeba tlačit na likvidaci daňových rájů a špinavého byznysu kolem," napsal Sobotka večer na twitter.

Vítězslav Kapoun, který na Generálním finančním ředitelství vede oddělení mezinárodního zdaňování, dnes serveru ihned.czřekl, že jeho úřad chce data z takzvaných Panama Papers získat od německých novinářů. "Zabýváme se všemi podněty, které se k nám dostávají, a tyhle vypadají rozhodně zajímavě, takže se je chystáme pochopitelně vyhodnocovat. Stejně jako tomu bylo v podobných případech s daty ze Švýcarska nebo Lucemburska," uvedl Kapoun.

Skandál spojený s odhalením rozsáhlé sítě firem v daňových rájích, které během více než 30 let pomáhala zakládat panamská poradenská firma Mossack Fonseca, dnes nabral v řadě zemí obrovských rozměrů a úřady už mnohde zahájily vyšetřování týkající se možných daňových úniků či dalších deliktů. Kauza zvaná Panama Papers vypukla v neděli poté, co světová média zveřejnila výsledky svého ročního pátrání v rozsáhlých materiálech uniklých z Mossack Fonseca.

Mezi desetitisíci osob a firem, jimž panamská společnost údajně pomáhala založit offshorové firmy, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů.