Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počínaje dneškem lze výsledky krajských voleb zpochybnit u soudů

Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Průběh či výsledky hlasování v letošních krajských volbách lze ode dneška napadnout u krajských správních soudů. Lhůta pro případné zpochybnění voleb, jejichž výsledky byly v úterý zveřejněny ve Sbírce zákonů, skončí v pátek 21. října.

Po minulých regionálních volbách před čtyřmi lety dostaly soudy dvě desítky stížností, vyhověli jediné. Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové tehdy zrušila zvolení Jana Čechlovského a v krajském zastupitelstvu jej nahradila Janou Smetanovou (oba ODS). Důvodem bylo to, že volební komisaři Smetanové nezapočítali ani jeden přednostní hlas, ačkoli jich jich podle zjištění soudu obdržela 12 a Čechlovského tak předstihla.Bez stížností se v roce 2012 obešlo hlasování v Jihočeském, Plzeňském a Zlínském kraji i na Vysočině. Ustavující jednání krajského zastupitelstva se tam tak mohlo uskutečnit do 15 dnů po skončení lhůty pro předkládání stížností. V ostatních regionech si museli počkat. Soudy mají 20 dnů na rozhodnutí o stížnosti.První schůze krajských zastupitelstev v povolebním složení se budou konat nejpozději za 25 dnů od vyhlášení výsledků krajských voleb ve Sbírce zákonů, pokud nejsou podány stížnosti, tedy do 5. listopadu. V případě předložení stížností se zastupitelstva sejdou patrně až v posledních listopadových dnech. Podle ministerstva vnitra není přípustné, aby se zastupitelstvo sešlo ještě před rozhodnutím soudu o stížnostech na volby.Na soud by se mohl obrátit volič nebo kandidující seskupení, pokud bude mít za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. Pokud by soud některý z návrhů, třeba na zpochybnění voleb v kraji, uznal za oprávněný, ministr vnitra by do měsíce od doručení soudního rozhodnutí musel vypsat v regionu dodatečné volby.

Témata:  Krajské volby Volby 2016

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy