Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálož kritiky pro Romy: Dělají bordel a stojí frontu na dávky, zuří politik

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – O křeslo senátora za Mostecko se ve druhém kole utkají bývalý hokejista a exposlanec Jiří Šlégr (za ČSSD) a dětská lékařka Alena Dernerová (Severočeši.cz). Oba se shodují na tom, že největším problémem jejich regionu jsou sociálně vyloučené lokality.

Dernerová v rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu varovala, že se vyloučená lokalita stala už i z Mostu. O problému už prý jednala i s ministryní práce Michaelou Marksovou Tominovou. Zatím ji prý ale chybí zpětná vazba.

O problému ví i Šlégr. „My jsme měli situaci v Litvínově, ještě když jsem byl v prvním obdobím zastupitelem, obrovské nepokoje v Janově. Vyvrcholilo to tím, že tam byl střet mezi romskými občany a stranou DSSS. Prostě vlítli do Janova a chtěli zlikvidovat Romy, což teda byla katastrofa. My jsme k tomu přistoupili tak, že jsme zvýšili počet policejních hlídek, jak státních, tak městských, zřídila se mobilní služebna, která jezdila kolem dokola a musím říct, že ta situace v Janově se rapidně uklidnila," vysvětloval.

Lidé se podle něj v regionu necítí bezpečně. „Měly by se učinit razantní kroky v rámci policie, měla by se zavést nulová tolerance zločinu. Nemůžeme přistupovat k obyčejným lidem dvojím metrem, to opravdu nejde. Myslím, že ten, kdo se byl podívat konkrétně v Janově v nočních hodinách, tak určitě ví, o čem mluvím. Jaký, když to řeknu lidově, bordel tam romští kolegové dělají," domnívá se Šlégr. Moderátorka ho napomenula, aby taková slova říkal na stadionu, ale ne ve studiu. Pak se tedy kandidát senátora omluvil a opravil slovo „bordel" na „nepořádek".

Poukázal na to, že by věc mohly vyřešit mobilní policejní služebny přímo na místě. Důležité podle něj je, aby mohla policie okamžitě jednat. Podle Dernerové to tak funguje i v Mostě, ale tento postup řeší jen následek, nikoliv příčinu. „A příčiny jsou v tom, že tady existují realitní kanceláře, které mají volné pole působnosti, že tady jsou lidé, kteří léta nepracují, jsou na vysokých dávkách a lidé, kteří pracují, na to koukají. Vzniká určitá animozita a s tím se musí něco dělat," domnívá se politička.

„Část lidí možná je nezaměstnatelná, to si musíme říct, ale i tito lidé, mají ruce a mohou zametat, mohou prostě pracovat v technických službách," vysvětluje s tím, že problém je částečně i ve školství. „Část lidí u nás na Mostecku by pracovat chtěla, ale bohužel nemají příslušné vzdělání k těm profesím, které jsou jim nabízeny. Tady zase narážíme na problém školství, protože učňovské školství bylo dosti upozaděno a teprve nyní firmy přicházejí s tím, že si budou vyhledávat už na základních školách nebo středních prostě děti, které potom zaměstnají v oné firmě a budou jim nabízet určité benefity," dodává.

„Tito lidé se poflakují po ulicích, konzumují alkohol a vlastně pak když je doba vyplácení sociálních dávek, tak tam stojí fronty a ještě jsou vulgární na ty zaměstnance, takže určitě to je realita," připouští problémy Šlégr. I on souhlasí, že je třeba více podporovat učňovské školství.

Témata:  Jiří Šlégr Alena Dernerová romové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy