Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zastupitelství má prověřit prodej domu v kauze H-system

Jiří Čunek
Jiří Čunek
Foto: www.cunek.info

Praha – Kauza H-system zdaleka nekončí. Státní zastupitelství pro Prahu-západ má prověřit, zda v souvislosti s prodejem domu Jaroslava Sýkory v kauze H-System nebyly spáchány trestné činy podvodu, porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození cizích práv.  Oznámení je namířeno zejména proti konkurzní správkyni Ivě Fialové Ištvánkové, která dům obývaný Sýkorou prodala. 

Nové trestní oznámení spolu se Sýkorou podal předseda senátního podvýboru pro lidská práva Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle Fialové Ištvánkové jde o opakovanou kriminalizaci toho, co už bylo prošetřováno s negativním výsledkem.

V dokumentu se píše, že Sýkora byl členem Stavebního bytového družstva Svatopluk, které uzavřelo smlouvu se společností H-System o výstavbě domů v Horoměřicích a Velkých Přílepech. SBD Svatopluk za dostavbu Sýkorova domu a úpravy přilehlého pozemku zaplatilo stavebním firmám 2,592.000 korun. Sýkora pak do domu investoval dalších 1,965.797 korun, jeho členský podíl v SBD Svatopluk činil 2,040.278 korun.

Na majetek společnosti H-System byl v roce 1998 prohlášen konkurz, první konkurzní správce Karel Kudláček dostavbu domu povolil a souhlasil i s tím, aby ho Sýkora využíval. Nová konkurzní správkyně Fialová Ištvánková pak uzavřela s řadou rodin, které domy dostavěly a obývaly, smlouvy o jejich odprodeji z konkurzní podstaty.

Po Sýkorovi chtěla konkurzní správkyně podle oznámení zhruba 2,2 milionu korun, což odmítl. Na jeho pozdější nabídky prý nereagovala a dům včetně pozemku prodala koncem roku 2012 společnosti CIB Property za 1,555.000 korun. Letos byl dům s pozemky prodán za 5,7 milionu korun. Prodejem však nebyly vypořádány pohledávky na dostavbu domu ve výši 2,6 milionu korun, o něž se SBD Svatopluk soudí, ani Sýkorovy investice.

Fialová Ištvánková k tomu uvedla, že při zpeněžování majetku bylo postupováno v souladu s právními předpisy a za dohledu konkurzního soudu a věřitelského výboru. „Z došlých nabídek byl za účasti věřitelského výboru vybrán a odsouhlasen jak kupující, tak kupní cena, jež byla nejvyšší nabídkou k tomuto majetku," dodala.

Témata:  kauza H-system Jiří Čunek 1

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.