Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liberecký kraj pravděpodobně povede čtyřkoalice Starostů, ANO, ODS a ČSSD

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Liberec – Liberecký kraj zřejmě povede čtyřkoalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj, druhého ANO, ČSSD a ODS. V zastupitelstvu bude mít silnou většinu 35 mandátů z 45. 

O podobě nové koalice budou ještě v neděli jednat zastupitelé zvolení za starosty, pokud ji podpoří, podepíšou zástupci všech čtyř stran v pondělí koaliční dohodu. Po jednání s ANO a ČSSD to řekl lídr starostů, hejtman Martin Půta. „Budeme pak potřebovat dva týdny na přípravu společného programového prohlášení a také na dohodu o obsazení jednotlivých resortů," uvedl.

Do zastupitelstva kraje se dostalo sedm stran. Starostové vyhráli a získali 18 mandátů, hlas jim dalo 32,35 procenta voličů. Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou i dva zástupci Koalice SPD SPO.

I v Libereckém objevily snahy vyjednat koalici bez účasti vítězných starostů, strany to ale odmítají. „Myslím si, že pokud jsme byli osloveni starosty a jednáme s nimi, nebudeme dělat nějaké úhybné manévry," řekla ČTK Jitka Volfová, která vedla kandidátku ANO. Jakákoli jednání o koalici bez starostů odmítá i lídr ČSSD Pavel Svoboda, podle kterého má strana zájem na koalici s vítězem voleb a o ničem jiném v tuto chvíli neuvažuje.

Bez vítěze voleb, který získal 18 křesel, není mnoho možností vytvořit jinou koalici. ODS už před volbami spolupráci s komunisty odmítla a příliš pravděpodobné není ani její spojení se Změnou.

Teoreticky by v úvahu přicházela ještě koalice ANO, ČSSD, komunistů, Změny a SPD SPO, která by dala dohromady těsnou většinu 23 mandátů v zastupitelstvu. Nikdo z oslovených však takovému spojení příliš nevěří. Volfová ale potvrdila, že bezprostředně po skončení voleb dostala od předsedy Změny Jana Korytáře pozvánku ke schůzce. "Odmítla jsem," řekla. Podobnou nabídku dostalo podle lídra Radovana Vícha i SPD SPO. V reálnost koalice bez účasti starostů příliš nevěří ani Zuzana Kocumová, která kandidátku Změny pro Liberecký kraj do voleb vedla.

Témata:  Liberecký kraj Hnutí ANO Krajské volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy