Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V senátních volbách zvítězilo šest žen, celkově jich tak bude rekordních 16

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - V Senátu bude 16 žen, tedy nejvíce v historii. Dosud jich bylo o jednu méně. O navýšení se postaral úspěch šesti z 11 finalistek v letošních volbách.

Znovuzvolení se podařilo Aleně Dernerové (za Severočechy.cz) a místopředsedkyni Senátu Miluši Horské (za Nestraníky). V poli poražených skončily Dagmar Terelmešová (ČSSD), Veronika Vrecionová (ODS) i Ivana Cabrnochová (SZ).

Všechny čtyři nové senátorky byly nominovány KDU-ČSL. Jsou jimi zastupitelka Prahy 10 Renata Chmelová (za KDU-ČSL), místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková, starostka Anna Hubáčková a ředitelka bystřického Centra pro seniory Šárka Jelínková.

Klub KDU-ČSL a nezávislí, který bude mít nejméně 15 členů, se tak stane senátorskou frakcí s největším počtem žen. Bude jich celkem šest.

Průměrný věk senátorů se zvýšil zhruba o devět měsíců na 58,31 roku. V porovnání s prvními senátními volbami v roce 1996 se průměrný věk zvýšil o více než pět let. Průměrný věk letos zvolených senátorů je přitom nižší - 57 let. Nejmladším senátorem zůstává dvaačtyřicetiletý Václav Láska (za SZ), nejstarším osmdesátiletý František Čuba (Strana práv občanů).

Dernerová po zveřejnění výsledků hlasování uvedla, že svůj mandát považuje za silný a že jeho zpochybňování je jen výsledkem osobních antipatií a nesnášenlivosti. Krátce před prvním kolem voleb vůbec nebylo jisté, zda se jich bezpartijní senátorka zúčastní. Místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz totiž požádala o stažení její kandidatury, čemuž mostecká radnice nakonec nevyhověla.

Volební účast na Mostecku byla 10,73 procenta, což je vůbec nejméně v historii senátních voleb v tomto obvodu. Podle Dernerové může za nezájem voličů jednak jejich struktura, jednak jejich znechucení politiky a politikou.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Alena Dernerová ženy

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy