Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kubera jako místopředseda Senátu? ODS ho dnes nominovala

Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Dosavadní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) svůj mandát neobhajoval. V čele horní komory by ho tak za ODS měl vystřídat teplický primátor Jaroslav Kubera.

Senátorský klub ODS na místopředsedu Senátu nominoval svého nynějšího předsedu Kuberu.

Klub bude desetičlenný, posílil jej dnes ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. V letošních senátních volbách zvítězil na Ostravsku, kandidoval jako nezávislý s podporou ODS a TOP 09.

Devětašedesátiletý Kubera stojí v čele Teplic od roku 1994, senátorem je od roku 2000 a je také zastupitelem Ústeckého kraje. Byl oceněn jako bojovník proti byrokracii, patří ke kritikům Evropské unie řízené z Bruselu. Náruživý kuřák proslul také svými nelichotivými výroky na adresu feministek, organizací pobírajících dotace nebo ekologických sdružení.

Kubera je druhým oficiálním kandidátem na místopředsedu Senátu. Klub Starostů na stejné místo nominoval bývalého ředitele Jihočeského divadla Jiřího Šestáka. Místopředsedkyní Senátu by mohla zůstat rovněž Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Své místo ve vedení bude chtít i senátorský klub ANO, zmiňována byla v této souvislosti dlouholetá šéfka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. V čele horní komory pravděpodobně zůstane Milan Štěch z ČSSD.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy