Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schváleno: Úředníci budou moci kontrolovat, čím doma topíte

Komín, střecha, ilustrační fotografie
Komín, střecha, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Senátoři i přes námitky pravice rozhodli, že úřady budou moci kontrolovat, čím lidé topí v domácích kotlích, a udělovat za to pokuty. Kritici poukazují, že tato pravomoc způsobí omezování domovní svobody. Chce se kvůli tomu obrátit i na Ústavní soud. 

Změnu má přinést novela o ochraně ovzduší, kterou nyní dostane k posouzení prezident. Kontroly by měl zákon umožnit úřadům od příštího roku. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem. Prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat.

Novela před před Ústavním soudem obstojí, myslí si ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Kontrola by podle novely připadala v úvahu až při opakovaném podezření na porušení zákona. Podobná úprava se používá i při obraně proti hluku. Ministerstvo sází na preventivní účinek normy.

Obce nemají možnost v tuto chvíli spalování různých materiálů postihnout, i když je zakázané. Ministr připomněl, že zakázáno je mimo jiné pálení chemicky ošetřeného dřeva nebo uhelného prachu. Podle ministra má kontrolu topenišť zavedenu v Evropě 13 zemí. Novelu hájili především zástupci ČSSD včetně jejich předsedy a bohumínského starosty Petra Víchy.

Naopak proti se postavili předseda senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera nebo Jiří Valenta (za soukromníky). Podle něj novela povede k práskačství a byrokracii, šíření pomluv a závisti. Podle Brabce ale alternativa neexistuje. "Že jsou spalovány plasty, to nezjistíte z žádné sondy v komíně," uvedl. Náklady na kontroly, které budou deset až 15 milionů korun ročně, by obce měly uplatňovat na státu, dodal ministr.

Kromě toho materiál také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma rovněž upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Do zákona se také dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky dřevo komíny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy