Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady by měl být oceněn, myslí si Rychetský. Navzdory kritice ale na Hrad přijde

JUDr. Pavel Rychetský, právník a předseda Ústavního soudu ČR.
JUDr. Pavel Rychetský, právník a předseda Ústavního soudu ČR.
Foto: Reprofoto ČT

Brno/Praha - Také předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský kritizuje postup Hradu v kauze kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho, oslav 28. října se ale zúčastní.

Podle Rychetského by měl být Brady 28. října oceněn vysokým státním vyznamenáním, "i kdyby bylo třeba přidat na pódium Vladislavského sálu jednu židli navíc".

"Význam tohoto svátku nemůže být snižován nebo dokonce degradován pochybením, případně neomaleným postupem úředníků Kanceláře prezidenta republiky, osobu prezidenta nevyjímaje," uvedl předseda ÚS.

"Nemůže být zpochybňován ani podle mého soudu nešťastným a nevhodným prohlášením vrcholných ústavních činitelů naší země v souvislosti s návštěvou nositele Nobelovy ceny míru čtrnáctého Dalajlámy v naší zemi. Důsledkem může být toliko snížení autority dotčených činitelů," pokračuje prohlášení.

Rychetský odmítnutí účasti na oficiálních oslavách státního svátku považuje za projev neúcty k jeho významu a nepochopení skutečnosti, že výběr účastníků není výsledkem libovolného výběru pozvaných ze strany hostitelů, ale přirozeným zobrazením reprezentace ústavních orgánů, samospráv, akademické obce i ostatních občanských a konfesních skupin. "Pro ty je účast nejen věcí cti, ale i odpovědnosti," uzavřel Rychetský.

Témata:  Pavel Rychetský 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy