reklama

Premiér chce ocenit Bradyho celoživotní úsilí o obranu lidských práv a svobod a obhajování humanistických a demokratických principů.

Sobotka o svém rozhodnutí ocenit Bradyho informoval v úterý. Medaili si podle něj zaslouží za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost. Dodal, že pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě, ale i okolnosti, které k tomu vedly.

Bradyho příbuzný ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s dalajlamou setkal, Brady se na seznamu oceněných předloženém den poté premiérovi ke spolupodpisu neobjevil. Hrad tuto spojitost popírá.

"Když si lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze," uvedla v pondělí pražská primátorka Adriana Krnáčová. Podle ní by se vyznamenávání osobností českých a československých dějin nemělo stávat předmětem politických bojů.

Brady dnes také převezme cenu Prix Irene, kterou uděluje spolek Irene vzniklý z iniciativy signatářů Charty 77 a terapeutů zabývajících se léčbou traumatu holokaustu.