Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady obdržel od Sobotky pamětní medaili Karla Kramáře

Jiří Brady (Foto: adam.cz, Jiří Majer)
Jiří Brady (Foto: adam.cz, Jiří Majer)
Foto: Jiří Majer, ADAM.cz

Praha - Jiří Brady dnes dostal pamětní medaili Karla Kramáře. Vyznamenání mu v Kramářově vile předal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pamětníka holokaustu po jeho víkendovém příletu do ČR ocenila řada institucí.

Předseda vlády ocenil Bradyho za celoživotní úsilí o obranu lidských práv a svobod a obhajování humanistických a demokratických principů.

Bradyho příbuzný ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Bradyho vyškrtne ze seznamu vyznamenaných, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s tibetským duchovním přesto setkal, Brady se pak na seznamu oceněných předloženém den poté premiérovi ke spolupodpisu neobjevil. Hrad tuto spojitost popírá.

Brady již převzal Klíč od obce pražské na Staroměstské radnici od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) či cenu Prix Irene Židovské obce Praha.

Rodák z Nového Města na Moravě Brady prošel během druhé světové války koncentračními tábory v Osvětimi a Terezíně. Jeho sestra byla zavražděna v plynové komoře. V roce 1949 emigroval do Kanady, kde se mimo jiné významně angažoval v pomoci krajanům. Přednášel po celém světě a vydával svědectví o německé zrůdnosti během druhé světové války a hrůzách holokaustu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy