Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakladatel H-Systemu Smetka je po 12 letech na svobodě

Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Foto: Martin Junek

Praha - Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka byl dnes ráno po propuštěn z vězení, odpykal si celý 12letý trest. V kauze přišlo 1095 lidí, kteří měli zájem o byt či dům, o více než 980 milionů korun. Z prodeje majetku se podle Jiřího Čunka (KDU-ČSL) podařilo zaplatit zatím kolem čtvrt miliardy korun.

Smetka po svém propuštění řekl, že poškozeným se už peníze mohly vrátit, pokud by byl konkurz prováděn řádně a majetek H-Systemu prodán v dražbě, nikoli přímým prodejem za ceny několikanásobně nižší než tržní. "Určitě se do toho zapojím," uvedl mimo jiné na dotaz, zda se například připojí k Čunkovým trestním oznámením na konkurzní správce.

Čunek uvedl, že dluh mohl být umořen jen prodejem stavebního pozemku v Lichocevsi, který byl konkurzním správcem prodán za 17 milionů korun, zatímco po šesti letech byla jeho třetina prodána novým vlastníkem za 420 milionů korun. Konkurzní správci ale jakékoli pochybení odmítají a hájí se tím, že postupovali podle zákona.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů.

Smetka byl odsouzen za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Vinu uznává jen v tom, že se dopustil porušování povinností při správě cizího majetku, nikoli za podvod. "Já svoji vinu cítím a měl jsem si odsedět určité roky. Neměl jsem si odsedět 12 let," prohlásil.

Témata:  Petr Smetka kauza H-system Jiří Čunek 1

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy