Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady cenu dostat měl, zlobí se předseda ÚS

JUDr. Pavel Rychetský, právník a předseda Ústavního soudu ČR.
JUDr. Pavel Rychetský, právník a předseda Ústavního soudu ČR.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Jiří Brady, který přežil holocaust a prošel několika koncentračními tábory, původně měl obdržet nejvyšší státní vyznamenání. Tvrdí to předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Rychetského pobouřil poprask, který se strhl kolem oslav svátku založení Československa. "To je tak významný svátek, že ty šarády, jichž jsme teď kolem toho svědky, mi připadají skutečně naprosto nevhodné," řekl Českému rozhlasu.

Dodal, že má strach o slušnost, etiku a základní normu vztahů. Podle něj se v posledních několika dnech národ rozděluje, média hrají negativní roli a rozvášňují.

Tvrdí také, že Jiří Brady byl navržen na vyznamenání, někdo mu totiž zavolal a on přijel. "V tu chvíli, když tady byl, bylo několik dnů času na to, ho do seznamu doplnit, nepochybně by se jedna židle navíc na Hradě našla a byl by klid," tvrdí.

"Když už starý člověk přijede a není pochyb, že si to zaslouží, tak není dobré reagovat tak, že mu dám vyznamenání při jiné příležitosti," říká. A když přijde řeč na Miloše Zemana, tak toho jako prezidenta nechce hodnotit. „S ohledem na to, jak jsem svázán funkcí, kterou zastávám, tak nemohu a nechci hodnotit žádné prezidenty," dodal.

Domnívá se také, že setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou není důvodem k tomu, aby kolem všeho vznikl takový poprask. "Nejsem znalec obchodních vztahů, ale rozhodně si nemyslím, že setkání jakéhokoliv představitele této země s dalajlámou je zavrženíhodné," uvedl.

Témata:  Pavel Rychetský Jiří Brady 1 státní vyznamenání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy